У чотирьох населених пунктах Тиврівського району на Вінниччині через отруєння хімічними препаратами пропало майже 800 (!) бджолосімей
 
Збитків зазнали майже сорок пасічників. Найбільше потерпіли пасіки в селі Довгополівка. Частина бджіл загинули в селах Черемошне, Кліщів та самому райцентрі. Протягом двох днів вони втратили майже вісімсот бджолосімей. Поки працівники правоохоронних органів встановлюють, з чиєї вини пропали медоносні комахи, пасічники нітрохи не сумніваються в тому, що причиною стало отруєння бджіл хімічними препаратами. За словами начальника управління сільського господарства Тиврівського району Миколи Олійника, саме на цей припадає пік застосування гербіцидів. А в зоні загибелі медоносних комах господарською діяльністю займаються вісім сільгосппідприємств.
Тільки мухи гудуть, а бджіл — нема
— Ми вже провели лабораторні дослідження загиблих комах, — продовжує Микола Олійник. — У частини з них виявлено сліди хімічних препаратів. Результати досліджень передали в прокуратуру разом з висновками фахівців станції захисту рослин.
— Перед тим у селі дихнути нічим було, — каже пасічник Василь Мельник. — Мабуть, обприскували ріпак. Від людей чув, що в садку теж поливали дерева хімією. Я ще подумав, а чому ж нас ніхто не попередив. У господарстві добре знають, що в нашій окрузі багато пасік. Та й вони зобов’язані попереджувати про такі роботи. Але ніхто з пасічників не знав про це. Ми б не випускали у такі дні комах. Але що тепер казати... Все одно ж ніхто не поверне втрати сповна. Навіть якщо доведуть вину господарства, доведеться йти в суд. Там ще не відомо, на чий бік обернуть справу.
Наступного дня після того, як над селом стояв задушливий запах «хімії», пасічник В. Мельник, коли вийшов на подвір’я, відчув під ногами незрозумілий шелест. «Дивлюся, а то мертві бджоли! Земля аж вселена ними, — каже він. — Люди добрі, думаю, за що така кара цим трудівницям?».
За словами пасічника, протягом однієї доби в нього загинуло 70 бджолосімей. Не стало всіх тих бджілок, які в той день вилітали на медоносні культури. «Пасіка пропала, — каже В. Мельник. — Тільки мухи гудуть, а бджіл нема».
Потерпілі пасічники стверджують, що вже мають перші результати досліджень причин загибелі бджіл. Інформацію про це вони отримали від головного ветеринарного лікаря району Бориса Герасимчука. За його словами, у тілах мертвих комах виявлено дві отруйні речовини. Їх використовують у багатьох препаратах для боротьби зі шкідниками.
Меду буде мало
— Меду в нинішньому році й без того буде мало, — каже голова обласної спілки пасічників Станіслав Древніцький, — бо взимку через холод та хвороби не вижило багато бджолосімей. Та й весною погода не завжди сприяла для роботи крилатим трудівницям. Тому берегти бджіл маємо дуже дбайливо. А що виходить насправді? За такі дії винуватців треба віддавати під суд і встановлювати найбільш жорстокі заходи покарання. Бо це ж злочин не тільки перед пасічниками, а й перед громадою загалом.
За інформацією співрозмовника, в Києві за літрову банку меду вже просять сто гривень. Так само подорожчав порівняно з минулим роком мед і у Вінниці. Щоправда, купити його можна трохи дешевше, ніж у столиці. Однак меду на ринках справді менше.
Керівник обласної спілки пасічників вважає, що треба на законодавчому рівні посилити відповідальність господарників за забруднення навколишнього середовища. «Це ж не перший подібний випадок, — уточнює пан Древніцький, — таке трапляється щороку. Тільки в різних районах краю. Щоразу винуватцям вдається вийти з ситуації з незначними втратами. А якби вони компенсували у повній мірі втрати потерпілому, та ще й сплачували штраф державі, тоді добре задумувалися б перед тим, як братися до таких робіт».
Правоохоронці перевіряють документи, що підтверджують проведення робіт із захисту рослин з допомогою отрутохімікатів. Свою перевірку здійснюють фахівці Тиврівської державної інспекції із захисту рослин. Начальник інспекції Леонід Марущак уточнив, що перевіряють передусім звіти про витрати засобів захисту рослин у нинішній період. Матеріали перевірки передадуть правоохоронцям. Пасічники все одно не вірять в те, що їм вдасться добитися відшкодування втрат. Бо це чималі гроші. Пасіка стає її господарю в чималу копійку.
Вінницька область.
Мал. Сергія ТЕРЕЩЕНКА.