На Чернігівщині успішно проведено весняно-польову кампанію. Вона трішки затягнулася через негоду: у квітні протягом двох декад випало по місячному обсягу опадів. Але, незважаючи на це, сільгоспвиробники здолали труднощі, що стримували хід робіт. Щоденно на посіві працювало до 2,5 тисячі агрегатів, із яких у дві зміни — близько тисячі, а цілодобово — до 250. Завдяки цьому тепер загальна посівна площа всіх сільськогосподарських культур під урожай 2012 року становитиме 1094,3 тисячі гектарів, що на 19,2 тисячі гектарів, або на 2 відсотки, більше попереднього року.
— Ми вийшли на прогнозовані обсяги, — повідомила заступник начальника управління розвитку агропромислового виробництва — начальник відділу організації виробництва та маркетингу продукції рослинництва Тетяна Мілютенко. — Але у посівній зробили своєрідний рекорд. Адже кукурудзу на зерно посіяно на 310 тисячах гектарів. Це на 50 тисяч гектарів більше, ніж торік!
Добре й перезимували озимі. Лише невеликий відсоток їх через зрідженість пересіяли.
Схоже, якщо літо не внесе свої істотні непередбачувані корективи, Придесення знову рапортуватиме про рекордний за всі попередні роки врожай. Зазначимо, що торік за значно менших посівних площ хлібороби зібрали 2 мільйони 481,4 тисячі тонн зерна. А тепер тільки додаткова посіяна кукурудза на 50 тисячах гектарів може приплюсувати в загальний ужинок 300 тисяч тонн хліба. Можливо, амбітний орієнтир місцевої влади на 3 мільйони тонн намолоченого зерна в перспективі буде вже подолано через кілька наступних місяців. Але все залежатиме від урожайності пшениці та кукурудзи.
Нині вегетація рослин випереджає традиційні терміни на 2 — 2,5 тижні. А тому в області очікують, що жнива почнуться значно раніше.
На Чернігівщині також завершено посів технічних культур, зокрема, соняшнику, ріпаку, сої тощо, площа яких становитиме 152,8 тисячі гектарів, що на 3 відсотки більше від показника 2011 року. Зокрема, завдяки кращій перезимівлі ріпаку поля під цією культурою вийшли утричі більші, ніж торік, — близько 26 тисяч гектарів. Землі під соєю порівняно з минулорічними розширено на 14 відсотків — до 31 тисячі гектарів. Водночас площі під соняшником нині зменшено на 12300 гектарів — до 63 тисяч гектарів. Обсяги посівів картоплі та овочів, цукрових буряків у нинішньому році залишаються на рівні минулого — відповідно 96,3 тисячі, 15 тисяч гектарів.
Аграрії вже провели значний комплекс захисних заходів на посівах сільгоспкультур, зокрема, гербіцидами оброблено 418,5 тисячі, інсектицидами — 110,3 тисячі, фунгіцидами — 139 тисяч гектарів. Значно збільшилися площі, де застосовано біологічний захист. Цю роботу проведено на 25,6 тисячі гектарах.
Нині в області набирають обертів зелені жнива. Сільгосппідприємства косять багаторічні трави. Загалом кормова група культур зросла на 6,9 тисячі гектарів і становить 171,2 тисячі гектарів. Отже, є надія і на істотне зростання показників тваринницької галузі, оскільки буде більше сіна, силосу та зерна.
Чернігівська область.
Фотоетюд Олександра КЛИМЕНКА.