У Херсоні квартплату вже можна внести не грошима, а... кров’ю. Щоправда, тільки в окремо взятому кондомініумі і тільки як виняток. Такий приклад сусідської взаємовиручки показали члени об’єднання співвласників багатоповерхового будинку «Асканія».
Один із мешканців дев’ятиповерхівки — 75-річний пенсіонер — потрапив на лікарняне ліжко з недокрів’ям. Знаючи, що, крім пенсії, у Віктора Івановича і його дружини інших доходів немає, сусіди вирішили допомогти з лікуванням. Голова ОСББ «Асканія» Михайло Скурський з’їздив у медзаклад, де пенсіонер проходить курс лікування, поспілкувався з лікарями й почув: насамперед пацієнтові потрібні препарати крові й необхідні донори. Порадившись з іншими членами правління, голова вивісив на дверях усіх під’їздів оголошення з нестандартним проханням — здати кров для мешканця «у рахунок» плати за квартиру! І відгукнулися негайно.
— Уже через годину після того, як оголошення з’явилося на дверях, двоє сусідів зателефонували, розпитали, кому й навіщо потрібна була кров, і відразу згодилися стати донорами. Гроші за здавання крові ми їм заплатити не можемо, однак можемо не нарахувати квартплату за наступний місяць, що й зробимо. Сподіваюся, з допомогою донорів здоров’я Віктора Івановича піде на поправку — ми всі за нього переживаємо, — каже Михайло Скурський.
Об’єднання співвласників багатоповерхового будинку аж ніяк не шикує. Так само, як і скрізь, далеко не всі з його членів вчасно розраховуються за обслуговування квартир — за два роки існування «Асканії» вони вже заборгували ОСББ близько чотирьох тисяч гривень. Однак правління кондомініуму вирішило, що на допомозі хворому сусідові заощаджувати не можна, і стимулювало донорів тимчасовим звільненням від квартплати. В міському управлінні житлового господарства Херсона підтвердили, що порушенням закону ця ініціатива не є: об’єднання співвласників багатоповерхівок має право саме вирішувати, скільки збирати грошей з мешканців і на які цілі їх спрямовувати. А от для комунальних ЖЕКів такі експерименти навіть з найблагородніших мотивів неможливі. Нормативні документи, що регламентують порядок нарахування і витрати квартплати, їх просто не передбачають.
Фото автора.