У Державному історико-культурному заповіднику міста Дубно з’явився новий експонат — чоботи есесівця. Заступник директора заповідника Петро Смолін знайшов їх в однієї дубенчанки. Але найбільше дивує історія, пов’язана з цим предметом гардероба.

З’ясувалося, що під час війни у домі жінки оселився високий військовий чин. У якому він був званні, вона не пам’ятає. Але не забула його зухвалості і того, як він насміхався з радянських полонених:
— Хіба це військо — голе, голодне, босе?.. Та ми їх одними чобітьми, такими ось, як у мене, перевоюємо, — часто повторював одну і ту ж фразу, б’ючи руками по халявках.
...Одного березневого вечора прийшов начальник п’яний. Одягу не скинув, лише чоботи. Хаотично шпурнув їх по різних кутках. А на ранок — канонада. Це у наступ несподівано пішли радянські частини. Розбудив німця вибух, що пролунав біля самісінького будинку. Спросоння спантеличений вояка вискочив босий надвір і так побіг до комендатури.
Більше він не повертався. А для дубенського сімейства лишив справді хороший презент — хромові чоботи. Ходили у них і мати з батьком... А ось нащадки вже не хочуть. Кажуть: «Не модні». Отож і віддали їх до музею. Бо історію можна вивчати не тільки по книжках, а й по чоботах.
Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.