Виборчий марафон на Придесенні не те щоб стартував, а вже фактично «працює» на повну потужність. Досить, наприклад, зазначити, що наклад донедавна малотиражної газети «Чернігівщина» нині досяг 59700 примірників. Почалася масова роздача продовольчих пакетів тощо ветеранам, учасникам бойових дій, багатодітним матерям. Оскільки межі шести округів визначені, майбутнім претендентам на депутатський мандат уже легше визначитися, у яких населених пунктах їм доведеться шукати підтримки у виборців.

Шанси на перемогу

Особливістю виборчої кампанії на Чернігівщині є те, що високі шанси перемогти на виборах до Верховної Ради мають не стільки регіонали, як їхні союзники, або ті, хто не в опозиції до влади. Народний депутат, керівник депутатської фракції «Реформи заради майбутнього» Ігор Рибаков ще з минулого року добре знаний у районах округу №207 (Городнянський, Коропський, Корюківський, Новгород-Сіверський, Семенівський і Сосницький) через численні білборди. Він та особливо члени його команди регулярно відвідують населені пункти, беруть участь у різних акціях. Так само почувається в окрузі №208 (Бахмацький, Куликівський, Менський, Талалаївський райони та частина Ічнянського) член Народної партії, керівник «Київжитлобуду» Михайло Голиця.

Народний депутат Іван Куровський, який нині не є членом ВО «Батьківщина», теж не має проблем із владою. Останнім часом він помічений на заходах з головою облдержадміністрації Володимиром Хоменком, що підтверджує позитивне ставлення до нього як до господарника, будівельника, власника потужної агрофірми у владних кабінетах. Народний депутат уже багато років працює у регіоні, і його більше знають не за обіцянками, а за конкретними справами, особливо у Носівському районі. Щоправда, у нього є вже на окрузі впливовий опонент — керівник «Магната», депутат Ніжинської райради Микола Полуда. Останній, маючи намір потрапити до Верховної Ради, не приховує свого негатива щодо активної діяльності агроструктур І. Куровського у Ніжинському районі. З цього приводу він виступив в одній із газет, яку розповсюджено великим тиражем у територіальних громадах. Незважаючи на минулий судовий процес між цими діячами, схоже, боротьба між ними загостриться найближчим часом ще більше.

Заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов на недавній прес-конференції у Чернігові зробив повідомлення, що в окрузі №206, у селах якого він частий гість, на майбутніх виборах до Верховної Ради від партії буде обстоювати позицію регіоналів перший заступник голови облдержадміністрації Станіслав Прокопенко. На думку політологів, у Чернігові від Партії регіонів вступить у боротьбу за депутатський мандат міський голова Олександр Соколов, у Прилуцькому окрузі — перший заступник голови обласної партійної організації, депутат обласної ради Анатолій Мірошниченко.

Хто їм протистоятиме від опозиції? Поки що від ВО «Батьківщина» активно працюють у Чернігові народний депутат Валерій Дубіль, у Чернігівському та Ріпкинському районах — народний депутат Віталій Корж.

— Я ще не визначився, у якому окрузі проводитиму виборчу кампанію — Прилуцькому чи Бахмацькому, — повідомив нам лідер Радикальної партії, народний депутат Олег Ляшко. — Там, де піду, там і виграю. Крім мене, від нашої партії підуть на вибори Василь Волошко, Василь Амельченко (останні були відповідно головою Сосницької райради і райдержадміністрації. — Авт.).

Політик не приховує, що «не пощастить тому, хто з ним вирішить позмагатися» за місце у парламенті. Підтвердження тому — нещодавній інцидент у Прилуках, коли на мітингу вшанування ветеранів О. Ляшко вимагав від відомого в країні бізнесмена Миколи Рудьковського «продати свої крокодилячі туфлі».

Радше змагання капіталів, ніж позицій

У доволі складну ситуацію потрапив обласний осередок партії СПУ, який ще торік фінансував член політради вищезгаданий Микола Рудьковський. Після його виходу із СПУ більше 20 партійних офісів, утримуваних ним, теж стали «непартійними». На додачу до цього новообраний перший секретар Чернігівського обкому СПУ відставний генерал міліції, колишній начальник управління УМВС у Чернігівській області Іван Катеринчук 16 травня цього року на бюро обкому заявив, що складає із себе повноваження першого секретаря, керівника обласного виборчого штабу, члена політради та політвиконкому СПУ. Як пояснив він, його не влаштовує те, що партія бере курс на жорстку опозицію до влади. Отакої! Ось такий несподіваний сюрприз. Місцевим соціалістам можна лише поспівчувати: на майбутні перегони вони йдуть явно небоєздатними.

Така ж ситуація у більшості опозиційних осередків. Головна їхня проблема — відсутність коштів. Тому ідея об’єднаних кандидатів від опозиційних сил навряд чи принесе свої плоди на Придесенні. Загальною проблемою опозиціонерів є те, що їх практично ніхто не бачить у населених пунктах. Сільські територіальні громади в основному ж орієнтуються не на ідеї, а на фінансові можливості мажоритарників, їхню здатність допомогти хоч чимось школам, ФАПам, дитсадкам, бібліотекам. У цьому плані саме за такими практичними орієнтирами працюють нині на округах колишній голова Чернігівської облдержадміністрації, нині успішний бізнесмен Владислав Атрошенко (№206), директор товариства «Земля і воля» Леонід Яковишин (№210), керівник багатопрофільного підприємства «Вимал», голова облорганізації роботодавців «Сіверщина» Віктор Лазар (№206).

Попередні виборчі кампанії справді підтверджують прозаїчну істину — боротьба за депутатський мандат — це радше змагання капіталів, ніж позицій, привабливих партійних програм.

Чернігівська область. 

Чернігівські білборди вже працюють на вибори.

Фото автора.