Після напруження, пов’язаного зі справою екс-прем’єра Юлії Тимошенко, у стосунках Україна—ЄС останні кілька тижнів відчувається «ефект втоми». Таку точку зору під час круглого столу: «Вибори-2012 — шанс для України?» висловив Павло Коваль, голова делегації Європарламенту в Комітеті парламентського співробітництва ЄС—Україна.
Крім того, за його словами, ми стоїмо на порозі чемпіонату з футболу, потім період відпусток, а там уже й вибори. Тож, переконаний він, потрібно не допустити того, щоб ці перегони нас приспали. «Тобто не дозволити сказати: добре, давайте зупинимо стосунки Україна—ЄС до виборів, а потім побачимо. Ми повинні подумати, що можна зробити в цей перехідний період у стосунках України з Європейським Союзом». Зокрема, в питанні боротьби з корупцією. Оскільки і влада, і опозиція називають її однією з найголовніших проблем. Те саме має стосуватися й реформи системи судочинства, прав опозиції, самоврядування.
«Якщо всі кажуть, що ключова проблема — корупція, то, можливо, навколо цього можна дійти якогось політичного порозуміння», — зауважив П. Коваль.
Водночас, за його словами, без розв’язання справ колишніх урядовців складно буде вийти з честю з виборчої кампанії. І можливості вирішення цього питання на основі національного законодавства і політичного порозуміння є. На думку євродепутата, повертатися до серйозної розмови про угоду про Асоціацію після виборів буде вже запізно.
У свою чергу народний депутат Андрій Шевченко («БЮТ-«Батьківщина») упевнений: ці вибори будуть особливі через декілька чинників. По-перше, багато в чому це стане тестом на особисту довіру до Віктора Януковича. По-друге, змістовної дискусії про те, якою має бути країна під час перегонів, не відбудеться.
«Голосування в сесійній залі за законопроект про засади державної мовної політики, на жаль, переводить цю дискусію в іншу площину. Це означає, що говоритимемо не про те, як піднімати економіку, вичищати корупцію, а про те, скільки має бути державних мов», — наголосив депутат.
Що стосується можливих фальсифікацій, то, за словами парламентарія, саме до виборів потрібно вирішити питання політв’язнів. Без прізвищ політичних лідерів, які нині перебувають за ґратами, у бюлетенях результати волевиявлення не відповідатимуть громадській думці повною мірою. Цікавий, на думку парламентарія, буде не лише підрахунок голосів, а й формування більшості в наступному парламенті. «Існує дуже велика загроза ревізії результатів волевиявлення в парламенті через тиск або підкуп», — переконаний А. Шевченко.