Шановний Вікторе Федоровичу!

Я пам’ятаю Ваш передвиборчий лозунг про те, що Ви почуєте кожного, і, як оптиміст по життю (мені 73 роки), я в це ще вірю. Бо моя довіра до сказаного Вами підкріплена двома конкретними прикладами, коли Ви справді почули мене і вчинили, на мій погляд, як розумний державник і справжній господар свого слова. Таке не забувається.
У ранзі прем’єра Ви приїздили в Чернігів. На зборах активу області я виступив і попросив Вас скасувати ганебні для демократичної держави з ринковими економічними відносинами квоти на експорт зерна, започатковані ще попереднім урядом. Мене підтримали інші аграрники. І Ви почули нас.
Другий приклад теж з часів Вашого прем’єрства. Він навіть більш пам’ятний для мене, оскільки тоді пощастило приймати Вас у господарстві, яке я очолюю. А попросив Вас допомогти добудувати школу в селі Озеряни. З таким проханням звернулися до Вас і жителі цього села, які втрачали вже надію на державну допомогу. Бо на довгобуді побував прем’єр Ющенко, обіцяв і нічого не зробив. Ви повернули людям довіру до слова керівника уряду.
Сподіваюся, Вікторе Федоровичу, що почуєте мене й цього разу. Звертаюся з відкритим листом, бо не бачу іншого шляху достукатися до Вас. Адже перед цим одержав новий урок бюрократичного підходу до мого прохання з боку нинішніх урядовців. Тож тепер уся надія тільки на Вас.
Проблема для очолюваного мною ТОВ «Земля і воля» полягає в тому, що держава не повертає нам ПДВ — більш як 8 мільйонів гривень. Ця сума накопичилася впродовж останніх трьох років. Про її законність складені акти в ході численних перевірок. Є навіть відповідні судові рішення. Але все безрезультатно для нашого господарства. І коли я почув із телерепортажів, як на засіданні Кабміну 8 лютого цього року голова податкової адміністрації О. В. Клименко заявив, що «місія податкового відомства полягає в стимулюванні розвитку економіки», відразу ж звернувся з листом до відповідального посадовця.
Я доводив йому, що оті 8 мільйонів гривень потрібні нам саме на розвиток економіки. Наше господарство орендує 32 тисячі гектарів землі, спеціалізується на виробництві зерна і м’яса- свинини. Цього року впроваджуємо нову технологію з внесення добрив безпосередньо в рядки, переходимо на безводний аміак, організовуємо власне виробництво насіння кукурудзи, продовжуємо будівництво елеватора на 70 тисяч тонн (вже маємо на 157 тисяч), розпочали будівництво залізничної колії до елеватора, щоб скоротити автомобільні перевезення і не розбивати дороги. Проводимо реконструкцію свинарників, куди завозимо нову м’ясну породу свиней. Завершуємо спорудження 20-квартирного будинку і приступатимемо до іншого. Створили півтори тисячі робочих місць і на цьому не зупиняємося. Справно платимо всі податки (на 25 відсотків формуємо місцевий бюджет), надаємо різноманітну соціальну допомогу. Звісно, на все це потрібні власні кошти. На банківські кредити з їхніми космічними відсотками не розраховуємо. Як і на державні дотації. Хоча, коли Ви були прем’єром, уряд фінансово підтримував вітчизняних сільгоспвиробників. Це також не забувається.
У листі до Клименка я не плакався і не клянчив державних грошей, а лише просив віддати те, що по закону нам належить. У відповідь голова податкової адміністрації підтвердив, що держава справді винна нам 8 мільйонів гривень повернення ПДВ. А далі — на два аркуші бюрократичної відписки. Переконаний, якби пан Клименко особисто почитав того листа до мене, він би й сам вхопився за голову.
Така «увага» чиновника високого рангу змусила мене звернутися до прем’єра Азарова. Реакції — ніякої. А нещодавно чую по 5 телеканалу чергову заяву головного податківця, що в Україні немає проблем з поверненням ПДВ. А як же тоді бути з проблемами нашого господарства? Ми що, не належимо до України? Як можна дивитися через телеоб’єктив у вічі телеглядачів і так нахабно брехати? Чи не через ось таких «державників» і формується велика недовіра до влади? Їм підігрує і прем’єр Азаров. Або й навпаки, як кажуть у народі, який священик, така й парафія.
Велику надію покладаю на Вас, Вікторе Федоровичу, що Ви й цього разу почуєте мене і своєю президентською рукою повернете урядовців обличчям до наших проблем, відучите їх брехати на всю Україну і примусите ефективно працювати, а не звалювати промахи й невміння на економічну кризу. Наше господарство працює теж у складних економічних, бюрократичних і корупційних умовах. Важко нам, але маємо прибутки і розвиваємося. Чому уряд так не працює? Ще й ставить нам палиці в колеса...
З повагою Леонід ЯКОВИШИН, Герой України, народний депутат першого скликання, генеральний директор ТОВ «Земля і воля».
Бобровиця
Чернігівської області.