Голова Верховної Ради Володимир Литвин на брифінгу для журналістів висловив сумнів, що парламенту вдасться ухвалити законопроект про засади мовної політики в цілому ще на цій сесії. Він нагадав, що впродовж двох тижнів народні депутати матимуть право подати свої зауваження і поправки до цього законопроекту. Опісля їх повинен опрацювати профільний парламентський комітет, а тоді депутатам буде відведено ще 10 днів для ознайомлення з підготовленим до другого читання законопроектом.

В. Литвин прогнозує, що до мовного законопроекту буде дуже багато поправок, навіть більше, ніж до Податкового кодексу. І буде вимога голосувати за кожну поправку і за кожний розділ окремо.

«Це створить нову картину при розгляді цього питання, якщо до нього взагалі дійде справа на цій сесії», — сказав В. Литвин. І нагадав, що парламенту залишилось працювати у пленарному режимі ще два тижні.

Голова Верховної Ради запевнив, що під час голосування за мовні законопроекти діяв відповідно до Регламенту. Оскільки 24 травня Верховна Рада завершила розгляд «мовного питання», то за Регламентом депутати не мали права переходити до іншого питання, доки не завершено розгляд попереднього питання. За словами В. Литвина, під час погоджувальної ради, перед початком пленарного засідання, від керівників фракцій, у тому числі й опозиційних, лунали різні пропозиції. Зокрема, про направлення законопроекту № 9073 на повторне перше читання, про повернення суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання, щодо опублікування в газеті «Голос України» для всенародного обговорення. Однак, оскільки не було знайдено компромісу, залишилося діяти за Регламентом — прийняти законопроект за основу, що й було зроблено.

Особиста позиція Володимира Литвина щодо законопроекту № 9073 така: «Я проти цього закону, оскільки навіть якщо його прийняти остаточно, він не буде виконуватися. Верховна Рада свого часу ратифікувала Хартію регіональних мов і мов нацменшин, але ця ж Хартія не діє. Бо, окрім усього іншого, потрібні колосальні кошти».

Глава парламенту також спрогнозував, що в сесійній залі не набереться необхідних 226 голосів для ухвалення в другому читанні законопроекту № 9127, запланованого до розгляду нинішнього тижня. У ньому йдеться про скасування пільг для 16 категорій громадян — афганців, чорнобильців та інших. Коментуючи проведення виборів столичного міського голови, Голова Верховної Ради повідомив, що для проголошення дочасних виборів Київська міськрада має ухвалити відповідне звернення до парламенту. Позиція В. Литвина така: «Вибори треба провести, визначивши дату відповідно до закону, але провести ці вибори до 2015 року. Це ж саме треба зробити і по Тернопільській раді, Київській міськраді, щоб працювала система одночасних виборів по всій країні. Інакше заплутаємося остаточно». Адже парламентом уже прийнято рішення щодо близько 300 дочасних виборів на місцевому рівні. На думку В. Литвина, нині є два варіанти розвитку подій — оголосити вибори столичного міського голови після звернення до парламенту Київської міськради або ж провести одночасно вибори і міського голови, і міськради.