На Волині 3—4 червня з робочою поїздкою побував Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк.

У селищі Цумань, що в Ківерцівському районі, чи не найбільше приїзду Адама Мартинюка чекала Ніна Денисюк — найвідоміша в 6-тисячному селищі жінка. А знана вона тим, що є пристрасною уболівальницею. Попри проблеми із здоров’ям і фінансові складнощі, ця давно вже пенсійного віку жінка відвідує майже всі футбольні домашні матчі луцької «Волині», а також місцевої команди. Тож на одній з попередніх зустрічей з Першим заступником Голови Верховної Ради попросила його допомогти відвідати хоча б один матч Євро-2012, і той пообіцяв дістати квиток на чемпіонат. Слова Адам Іванович дотримав. На зустрічі в селищній раді, де високий столичний гість вручив дванадцятьом жінкам — матерям-героїням посвідчення про присвоєння їм звань матері-героїні, квиток на матч Україна — Швеція і грошову допомогу «на дорогу» отримала й Ніна Денисюк.

Зазначимо, за два дні перебування в області посвідчення матерів-героїнь отримали майже 250 жінок Ківерцівського, Маневицького, Любешівського, Камінь-Каширського районів. Найбільше — 121 — в Маневичах, де 3 червня урочисто відзначали 120-річчя створення селища.

Та найбільшою радістю для учасників свята стало повідомлення Адама Мартинюка, що уряд прийняв рішення про будівництво магістрального газопроводу із села Велицьк, що на Ковельщині, до Маневичів. Це дасть змогу найближчим часом газифікувати не лише це одне з найбільших селищ України з населенням майже 11 тисяч осіб, а й ще 33 населені пункти району.

Майбутня магістраль окрім того дозволить отримати «блакитне паливо» ще 23 селам Ковельського і чотирьом селам — Камінь-Каширського районів. Відбудеться це завдяки сприянню Першого заступника Голови Верховної Ради.

Не менш хвилююча подія того дня відбулася в селі Ветли Любешівського району — малій батьківщині Адама Івановича.

Це село знане тим, що в ньому проживає найбільше на Волині матерів-героїнь — понад 120, а ще великою протяжністю — більш як на дев’ять кілометрів — головної вулиці.

Після того, як до села проклали чудову швидкісну дорогу, ходити нею стало небезпечно — особливо темної пори. Адам Іванович вирішив допомогти землякам. Тож увечері в день відзначення Святої Трійці на площі перед сільською радою зібралися мало не всі мешканці Ветлів. Не обійшлося того надвечір’я і без чергового вручення посвідчень новим матерям-героїням. Та все ж головною подією стало запалення щойно змонтованого вуличного освітлення.

— Мені хотілося, щоб свято Трійці для вас, мої дорогі земляки, стало ще світлішим, — сказав Адам Мартинюк, звертаючись до присутніх.

Відтепер Ветли утримуватимуть ще один рекорд. Тут за один раз освітлено більше дев’яти кілометрів вулиць і не лише головної — Радянської, а й бокових — Пісочної, Шкільної, Паркової. Аби зекономити кошти, в усіх 117 світильниках використовуватимуться енергоощадні лампочки, окрім того встановлено зонний лічильник, який даватиме змогу використовувати в нічний час електроенергію за дешевшим тарифом.

За два дні перебування на Волині Адам Мартинюк відвідав півтора десятки населених пунктів і майже в кожному з них за його допомогою вирішуються якісь соціальні питання. Для мешканців Каменя-Каширського 4 червня запам’ятається відкриттям у міському парку чудового дитячого ігрового містечка. В райцентрі триває добудова покрівлі плавального басейну в школі-гімназії №2, в селі Оленине — завершується ремонт клубу, в Боровному — замінено вікна й двері в школі...

Та найголовнішою подією того дня в Камінь-Каширському районі, та, напевно, й в області стало відкриття нового Будинку культури в селі Тоболи. Перебуваючи 16 грудня минулого року в цьому знаному на Волині селі, Перший заступник Голови Верховної Ради пообіцяв допомогти завершити розпочате більш як три роки тому будівництво клубу. Мало хто тоді вірив, що таке в наш час можливе. Роботи розпочалися цієї весни, а вже 4 червня громада зібралася на його врочисте відкриття. Простора будівля радує прекрасним виконанням будівельних робіт, сучасним дизайном зали, фойє. А ще святкового настрою мешканцям Тоболів і численним гостям села додав чудовий виступ аматорів сцени районного Будинку культури.

Того дня в Тоболах започаткували гарну традицію: проводити крос на кубок Першого заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка. До речі, нагороди першим переможцям цих змагань вручив сам Адам Іванович. Не забули відзначити мешканці Тоболів і самого Адама Мартинюка, присвоївши йому звання почесного громадянина села.

 

Волинська область.

Фото автора.

У селищі Маневичі Адам Мартинюк вручив 121 жінці посвідчення про присвоєння звання «Мати-героїня».