Леонід КОЖАРА, Партія регіонів:

— На минулому тижні українська зовнішня політика більше працювала на східному векторі. Передусім маю на увазі візити Прем’єр-міністра Миколи Азарова до Москви 26 травня та до Туркменистану з метою участі в засіданні Ради глав урядів СНД 29—30 травня. Для України сьогодні диверсифікація зовнішньої торгівлі та доступ до східних ринків має надзвичайне значення. В Європі боргова криза далека від завершення, ринки звужуються, натомість, як підкреслив Прем’єр-міністр, у країнах СНД іде модернізація економіки, реалізуються масштабні національні проекти. Українські компанії, високотехнологічні проекти мають знайти своє місце на цих ринках.
В Ашгабаті українська делегація обговорювала нові будівельні проекти, такі як будівництво портів, залізниць, мостів, комбінованих транспортних коридорів. У практичну площину переходить реалізація міждержавної програми інноваційного розвитку країн СНД до 2012 року. Для української економіки вкрай важлива участь у проектах в рамках цієї міждержавної програми. У цьому контексті вагоме значення має проведення за українською ініціативою наступного засідання ради урядів СНД у вересні в Ялті. Це вагома дипломатична перемога України. Не менш важливих результатів удалося досягти за цей час і в україно-російських відносинах. Російська сторона готова взяти участь у серійному випуску літака Ан-148.
Арсеній ЯЦЕНЮК, «Наша Україна — Народна самооборона»:
— У нас сьогодні дуже непростий день. Я змушений визнати те, що цей бій нам не вдалося виграти. Так, є тимчасова перемога Партії регіонів і тих, хто до них примкнув. Але є поразка України і української держави. Закон прийнятий тільки у першому читанні. Проте Україна знає прізвища всіх, хто зрадив українську державу, хто знищує українську Конституцію і хто проти того, щоб Україна існувала, як така. Ви не вперше в стінах цього парламенту пропихаєте — за гроші, силою, ви по-іншому не вмієте — закони проти України й українців. Ви пропихали червоні прапори, ви вирішили так само просунути другу державну мову. Ми вам мусимо дуже чітко сказати: нам відомі прізвища всіх. Так, ця «верховна зрада» зраджує український народ. Ви маєте 234 голоси зрадників. У новому складі Верховної Ради тих людей не буде. Ми не дамо прийняти цей закон у другому читанні. Такого закону про другу російську мову в Україні не буде. Цей бій ми не виграли, але за нами буде перемога у війні.
Андрій ШКІЛЬ, «БЮТ-«Батьківщина»:
— Партії регіонів вдалося протиснути перше читання закону про мови. Але другого читання не буде в цій сесійній залі. Воно, можливо, буде в іншій країні, в іншій сесійній залі, але в сесійній залі Верховної Ради України не буде, як би не надували щоки. Відкрилися прізвища всіх, хто голосував за антиукраїнський закон, хто голосував проти України, проти української нації, проти української мови. Верховна Рада має зобов’язати газету «Голос України» опублікувати прізвища тих, хто виступив проти української нації, української держави, української Верховної Ради. Хочу наголосити: Верховна Рада буде «верховною зрадою» доти, доки тут працюватиме ця так звана більшість. Ця більшість тимчасова, вона працює вже останні місяці, вони це знають і тому бісяться з того всього. Ми гарантуємо своєю присутністю тут, що другого читання в сесійній залі Верховної Ради не буде. Ми виграємо цей бій, як би ви не старалися.
Петро СИМОНЕНКО, Комуністична партія:
— З 1 червня уряд відновив виплати компенсацій за вкраденими вкладами в Ощадбанку СРСР. Ми, комуністи, не раз заявляли, що мова має йти не тільки про якусь компенсацію, а про повне повернення вкладникам та їх спадкоємцям усіх заощаджень, які вони чесно заробили, причому з урахуванням інфляції, відсотків, які набігли за два десятиліття. У період дії закону вкладникам було виплачено всього 10 мільярдів, тобто ледве понад 10 відсотків суми заборгованості, яка на сьогодні становить 121 мільярд гривень. Інфляція за цей час становить близько 580 відсотків. Тобто за те, що можна було купити в 1996 році за гривню, доведеться викласти шість гривень. Отож, з урахуванням інфляції загальний борг впритул наблизився до одного трильйона гривень. Сума боргу перед вкладниками державного Ощадбанку наближається до 20 тисяч гривень за одну ощадкнижку, а виплачують лише тисячу. Ми, комуністи, вчергове заявляємо — виплата украдених заощаджень реальна. Потрібні тільки політична воля, конкретна програма й механізми її реалізації. У нас така програма є. Перший і головний її пункт — визнання втрачених внесків українських громадян внутрішнім державним боргом. У цьому разі необхідні кошти закладатимуться в бюджет і виплата здійснюватиметься незалежно від того, який склад уряду працює.
Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ, Народна партія:
— Що дозволено Юпітеру, не дозволено бику, — міркували давні римляни. Що попові можна, то дякові — зась, — кажуть українці. Але ось проблема: а хто саме у міжнародних відносинах здійснює суддівську місію, визначає, хто Юпітер, а хто бик, хто піп, а хто дяк. І головне — де критерії. Мас-медіа країни з визнаним найвищим в Європі рівнем ісламофобії, країни, в якій народився рух скінхедів, звідки ця зараза розповзлася по континенту, де масові зіткнення на расовому грунті ледве не звичайне явище, де, врешті-решт, з капітана національної збірної з футболу знімають капітанську пов’язку за расизм, мас-медіа цієї країни таврують Україну як расистську державу. Юпітеру дозволено все. І справа не в тому, що авторів цих тупих і брехливих репортажів можна поставити в один ряд з тими «героями», хто розкрив таємницю щурів-мутантів у московському метро. Питання в тому, на що їх надихне в Україні наступного разу.
Володимир КАПЛІЄНКО, «Реформи заради майбутнього»:
— Попит визначає свідомість. Якщо перевести цю тезу до рівня економічних процесів, то можна було б сказати, що стан економіки визначає потребу змін. Сьогоднішні економічні негаразди, зокрема, енергетична незалежність України, нерозвиненість державного сектору в промисловості, в прикладній науці, призводять до ще більшої антиперспективи для України, поступової втрати орієнтирів розвитку для 40 мільйонів українців. Просте запитання: до чого ми рухаємося? Тому ми вважаємо першочерговим стратегічним завданням утворення такої моделі суспільного устрою, де був би відповідний чітко визначений державний сектор, відновлено ґрунтовне планування, взято курс на чесну конкуренцію і лібералізацію економіки. Ми вимагаємо справжніх реформ, спрямованих на самозабезпечення нації продовольством, товарами, технологіями та соціальний захист населення.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.