У кулуарах Верховної Ради розгорнуто виставку фотографій дітей-сиріт «Державні діти, або 100 000 нічиїх», зроблених відомим лікарем і громадським діячем Ольгою Богомолець під час всеукраїнського Марафону здоров’я. У рамках цього заходу лікар проводила безплатні обстеження дітей-сиріт у всіх регіонах України з метою раннього виявлення перероджених родимок. На виставці представлено декілька серій світлин — «Посмішки», «Очі», «Тиха година», «Улюблені іграшки». Найвражаючіша і шокуюча серія — «Діти «збору врожаю», фотознімки дітей з алкогольним синдромом, зачатих батьками у стані алкогольного сп’яніння. Вони ніколи не зможуть стати повноцінними і навіть закінчити школу, здобути середню освіту.
Відкриваючи виставку, Голова Верховної Ради Володимир Литвин подякував Ользі Богомолець за сподвижництво (на знімку). Адже порушено дуже глибоку й чутливу тему: більшість із 100 тисяч дітей-сиріт в Україні мають живих батьків. У сиротинцях діти виховуються в умовах, подеколи значно кращих, аніж у середньостатистичній родині, забезпечені практично всім необхідним. Однак не мають найголовнішого — батьківської уваги та любові, відчуття роду. «Це кричуща для нашого суспільства проблема, бо в нас стільки сиріт не було навіть після війни і у воєнний час», — зауважив В. Литвин.
Заслужений лікар України, доктор медичних наук Ольга Богомолець розповіла, що ідея провести подібну виставку народилася декілька років тому в Севастополі під час медогляду дітей-сиріт. До неї підійшла 13-річна дівчинка із сиротинця, посмикала за білий халат і сказала: «Тітонько, сфотографуйте мене, будь ласка, може, мене побачить інша тьотя і забере до себе». Відтоді О. Богомолець фотографувала портрети дітей-сиріт у дитбудинках у кожному місті, де проходили медогляди. Із декількох тисяч знімків на експозиції в парламенті представлено 160. «Але головна мета цієї виставки — не тільки всиновлення сиріт, а взагалі явище сирітства в Україні, — каже Ольга Богомолець. — Явище сирітства з’явилося в Україні внаслідок того, що втрачено традиційні родинні зв’язки, адже більшість із цих дітей насправді має батьків, велику родину — дядь, тьоть, двоюрідних сестер, але велика родина не хоче займатися їх вихованням, і цю функцію бере на себе держава». На думку відомого лікаря, основна причина соціального сирітства в Україні — ментальна та культурна, а не соціально-економічна.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.