Вчені підрахували, що середньостатистичний підліток за рік перегляду телевізора присвячує 1500 годин. Натомість час, який приділяється школі та спілкуванню з батьками, сягає лише 900 годин. На думку психологів, аж ніяк не вся інформація, яку неповнолітні так вільно отримують, є для них корисною.
Нещодавно в Києві була представлена система позначок «ТЕЛЕГІД», розроблена Нідерландським інститутом аудіовізуальних медіа. Презентувала її Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення. За словами Лариси Мудрак, заступника голови Нацради, суть системи полягає у певних символах або інформаційних стрічках. Знаки з’являтимуться або перед початком самої програми, або безпосередньо під час її показу. Саме таке маркування вказуватиме, яку інформацію несе у собі відеоматеріал та з якого віку дітям рекомендовано його дивитися. Насамперед звертати на них увагу повинні батьки.
В Україні уже є система позначок для медіасередовища. Це геометричні фігури різного кольору, які з’являються внизу екрана. Але така «геометрія» не набула широкого вжитку. Тому, на думку Міжвідомчої групи, створеної Нацрадою для роботи над проектом, розвивати таке маркування надалі не варто. Отож розробили нові позначки. Наприклад, зображення із певними цифрами. Це число зазначатиме, з якого віку дитині бажано дивитися програму. Якщо інформація має елементи насильства, наркотиків чи пияцтва, знак міститиме у собі зображення зброї, шприца або ж пляшки. Також ці картинки відображатимуть за наявності елементи еротики, лайки, жорстокості, кровопролиття, магії, фентезі та інше.
Отож за планами Нацради систему позначок «ТЕЛЕГІД» буде запроваджено уже з наступного року.