Ви ще не були в Кирилівці?  Нічого, все можна поправити вже цього сезону

А ось і літечко красне прийшло... Саме час подумати про відпочинок. Запоріжці, а з ними дніпропетровці, харків’яни, а також громадяни Білорусі й багатьох російських міст вже й недовго роздумують. Вони їдуть на Азовське море — до Кирилівки. Бо де ще є такі — на 14 кілометрів — піщані пляжі, а ще море — тепле і багате на корисні мікроелементи (їх учені налічують майже сто найменувань) та біоактивними речовинами. 

Запоріжці вважають, що купатися в Кирилівці найкраще з 15 червня по 25 серпня, хоча температура води комфортна для купання тут уже з 1 червня (на відміну від чорноморських курортів) і до 15 вересня. І ще одне: рідко, але й тут буває дощове літо (хоча сонячних днів у Кирилівці більше, ніж в Ялті). Але також перевірено: на температурі морської води негода аж ніяк не позначається — дощ швидко приходить і швидко відходить, і вже через годину сліду навіть найсильнішої зливи не видно.

Щодо гостей із віддаленіших місць, то й вони позитивно відгукуються про відпочинок на косі Пересип (7 кілометрів благоустроєних пляжів) і Федотовій косі — це всі 45 кілометрів і пляжів, і закладів відпочинку, і місць дозвілля (сім із них — кирилівські) — не лише в Інтернеті. Урвище біля центрального пляжу Кирилівки викладено написами з камінців — «Санкт-Петербург», «Єкатеринбург», «Мурманськ» тощо. Люди приїздять сюди щороку сім’ями, на одні й ті само бази чи до одних і тих само господарів у приватний сектор.

До речі, хто не бував у Кирилівці років 7—9, то навряд чи її впізнає. Бо все, чи майже все, в селищі за ці роки змінилося. Дельфінарій і аквапарк, кінний театр, нічні клуби і солідні готельні комплекси, кав’ярні і ресторани тощо. Щодо 340 найрізноманітніших закладів відпочинку (щонайменше 200 з них — на Пересипі й Федотовій косі), то вони збудовані ще в радянські часи підприємствами й організаціями Запоріжжя, Енергодара, Мелітополя і міст Дніпропетровщини. Істотна частина цих баз реконструйована згідно з вимогами сьогоднішнього дня, тому відпочивальники мають можливість вибору: де і як відпочивати, а головне — за скільки?

Готуючи цей матеріал, пройшовся вулицею Калініна. Вона веде від центру до моря. Ви будете здивовані, коли почуєте, що в липні-серпні тут надвечір народу буває зовсім не менше, ніж на Хрещатику в Києві. Бо ж у Кирилівці із 3,5 тисячі мешканців лише за сезон офіційно відпочивають 300—700 тисяч осіб. І всім їм вистачає місця на пляжах, є де перекусити, переночувати і взагалі відчути комфорт курорту.

Так, санаторій «Кирилівка» діє з початку 20-х років минулого століття. Звичайно, профспілкові оздоровниці нині не мають колишнього напливу відпочивальників, а то й узагалі переходять у приватні руки. Та все-таки «Кирилівка» не пустує. «Родзинкою» санаторію є цілющі грязі Утлюкського та Молочного лиманів, а також вода із сірководневого хлоридного натрієвого джерела. Відповідні ванни допомагають у лікуванні хвороб опорно-рухового апарату, гінекологічних та периферійної нервової системи.

Щоправда, останнім часом точиться гостра конкурентна боротьба за клієнта. Всі пам’ятають добре організований минулорічний мало не міжнародний ґвалт після факту замору бичка біля Бердянська. Це все коштувало місту-курорту в 2011 році багатьох клієнтів. Щодо Кирилівки, то тут інша біда. Торік на самому початку сезону, коли на Азові — купайся не хочу, а на Чорному морі ще страшно і ногою в воду вступити, — до місцевої влади надійшла дивна інформація. Що, починаючи ледь не на прикордонних переходах, на автомобільних перехрестях, «спеціально навчені люди» — і в погонах теж — спрямовували потоки відпочивальників повз Кирилівку. 

Сподіваємося, що цього року сезон вдасться, і господарі як завжди будуть гостинні, море — тепле, грошей у гостей — достатньо. Їх тут є на що витратити. Знаменита тутешня риба, городина і взагалі все, чим багата запорізька земля, всім піде лише на користь.

Одне слово, з літом! І до зустрічі в Кирилівці, яка ще нікого своїм відпочинком не розчарувала...

Запоріжжя—Кирилівка.

 

База відпочинку «Діана» вже прийняла перших гостей.
 
Кирилівка — в’їзд до селища.
 
Центральний пляж перед початком сезону майже безлюдний.
 
Фото автора.