Прикарпатський національний університет імені В. Стефаника цього року отримає грант — 70 тис. доларів — на консервацію унікальної астрономічної обсерваторії у Карпатах на горі Піп Іван. Нагадаємо, що ця унікальна споруда збудована за часів польської окупації західноукраїнських земель у 1937—1938 роках і функціонувала за призначенням лише рік. Гроші на консервацію об’єкта виділяє міністерство культури Польщі у рамках грантової програми на розвиток культурної спадщини. Таку радісну звістку професор Ігор Цепенда привіз додому зі свого першого офіційного візиту за кордон у новому статусі — ректора Прикарпатського університету. Візит проходив на запрошення колеги — ректора Варшавського університету, закладу, який є партнером українського університету в реалізації двох спільних проектів — відновлення обсерваторії на горі Піп Іван і створення Міжнародного центру зустрічі студентів у Микуличині. За словами Ігоря Цепенди, Прикарпатський університет вкладе у цей проект близько 25% коштів.
Ректор розповів, що перемовини з приводу отримання гранту велися надзвичайно складно і торік, і цьогоріч. «Ще місяць тому університет мав інформацію, що гранту він не отримає», — зауважив він.
Роботи з консервації обсерваторії, яку називають ще «білим слоном», бо вона взимку під снігом нагадує цю тварину, розпочнуться уже в липні. «Головне завдання, яке сьогодні стоїть перед нами, — накрити споруду дахом, добудувати деякі елементи стін і відповідно замурувати входи, підвіконні отвори в приміщення, щоб якнайменше людський чинник впливав на цю будівлю», — розповів ректор. Кошти на це є, однак нез’ясованим ще залишається питання, як краще здійснювати доставку матеріалів на гору Піп Іван — гелікоптером чи наземним транспортом, що може виявитися значно дорожче. Адже всі, хто піднімався на цю гору, знають, наскільки вона «складна і магічна».
«Зараз ідуть остаточні оцінки», — сказав Ігор Євгенович. Після консервації рік-два буде потрібно, щоб будівля підсохла. Адже і українські, і польські інженери, які досліджували цю споруду, вважають, що за 70 років вона набрала надзвичайно багато вологи. І лише потім приступлять до її реконструкції.
Ректор також повідомив, що 6—9 липня цього року в Яремчі проходитиме засідання комісій Міжпарламентської асамблеї України і Республіки Польща. Обговорюватимуться питання співпраці в економічній, екологічній і гуманітарній сферах. Серед питань гуманітарного блоку розглядатиметься й хід реалізації двох спільних проектів — створення Міжнародного центру зустрічі студентської молоді Польщі та України в Микуличині й відновлення астрономічної обсерваторії на горі Піп Іван.
Івано-Франківськ.