Цього разу надзвичайна ситуація трапилася на Тернопільщині. Чоловік вистрибнув з вікна Підволочиського РУВС. Внаслідок падіння з третього поверху він отримав закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку та перелом тазової кістки. Нині він у лікарні. Зі слів його родичів, вартові порядку жорстоко катували хлопця. Мовляв, це і стало причиною трагедії.

 

Однак усе жахіття почалося раніше. У селі Іванівка було скоєно резонансне вбивство — позбавили життя подружжя пенсіонерів. Міліція відразу розпочала пошуки вбивць. Жителі населеного пункту розповсюдили у деяких ЗМІ заяву, у якій запевняють, що міліціонери жорстоко допитували хлопців у селі, застосовуючи тортури. Наводимо текст заяви:

«Після цього страшного вбивства для мешканців села почалося справжнє пекло. Доблесна міліція затримала більше 20 «підозрюваних». Для всіх цих молодих людей допити в Підволочиському РУВС перетворилися на тортури! Усіх по черзі вивозили в лісосмугу і добряче лупцювали. 25 травня один із затриманих, не витримавши катувань, викинувся із третього поверху райвідділу...»

Підтвердив ці слова телефоном автору цих рядків і один із жителів Іванівки. Щоправда, чоловік, зі зрозумілих причин, відмовився називати своє ім’я. Він розповів, що нині від міліції лунають погрози хлопцям, щоб вони навіть і не думали жалітись на побиття. «Слідчі перелякали все село. Спробуйте проїхати машиною по Іванівці. Вас одразу зупинять і скажуть: «А ну геть звідси». А то й взагалі можуть запросити на допит. Шкода хлопця, який вистрибнув з вікна. Він просто не витримав катувань. Нині йому дуже зле. Він перебуває в Тернополі і потребує оперативного втручання. Прокуратура вже допитала його матір з приводу цього інциденту», — повідомив незнайомець.

Інша версія подій у правоохоронців. Вони запевняють: насильства над хлопцем ніхто не чинив.

Сектор зв’язків із громадськістю УМВС України в Тернопільській області: «Для дачі пояснень міліціонери запросили до приміщення райвідділу жителя села Іванівка. Потерпілий разом із трьома іншими мешканцями району перебував у залі засідань. З невідомих мотивів чоловік вистрибнув з вікна, незважаючи на те, що його намагалися втримати присутні». 

За цим фактом працівники інспекції з особового складу, підрозділу внутрішньої безпеки та прокуратури Тернопільської області проводять службову перевірку.

Як повідомив деяким ЗМІ начальник прес-служби обласного управління МВС Петро Колісник, ніхто чоловіка не бив. «Його просто опитували як свідка. Причому коли хлопець видужає, міліціонери все ж візьмуть у нього пояснення», — зазначив він.

На жаль, такі тривожні повідомлення надходять з різних регіонів країни. Правозахисники стверджують: силові відомства нині не в змозі впоратися з виконанням вимог щодо дотримання прав людини. На їх переконання, особливо це непокоїть напередодні Євро-2012. Так, Міжнародна правозахисна організація Amnesty Іnternatіonal вважає дії української міліції взагалі загрозою для вболівальників чемпіонату Європи з футболу. «Без органа, який притягуватиме правоохоронців до відповідальності, українські міліціонери продовжуватимуть бити та катувати людей», — йдеться у заяві організації.

КОМЕНТАР

 

Координатор Amnesty Іnternatіonal по Україні Макс Такер:

«Поки що фани Євро-2012 наражаються на небезпеку злочинних дій з боку міліції. Швидке створення нового органу для розслідування злочинів, скоєних правоохоронцями, могло б стати попереджувальним сигналом для сили, яка звикла, що будь-які незаконні дії їй сходять з рук. Ми маємо значний досвід співпраці з урядами різних країн для створення ефективних механізмів оскарження дій працівників правоохоронних органів. Будемо раді поділитися цими знаннями з представниками української влади».

 

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.