З початком туристичного сезону на вулицях, у парках, скверах, пляжній зоні Одеси стала гриміти музика. Можна зрозуміти людей, які приїхали до моря для того, щоб, як кажуть, розважитися на повну котушку. Але як бути усім іншим, змушеним працювати чи відпочивати під какофонію звуків і вибухи петард? З початку року задокументовано 187 випадків порушення чинного законодавства зі збереження тиші в громадських місцях. Про це на брифінгу повідомив начальник дільничних інспекторів міліції Одеського міського управління ГУ МВС України в Одеській області В’ячеслав Ташматов.

Відповідно до вимог закону, у нічний час, із 22-ї до 8-ї години, на захищених об’єктах забороняються голосний спів і вигуки, використання звуковідтворювальної апаратури й інших джерел побутового шуму, салюти, феєрверки, використання піротехнічних засобів. Проведення ремонтних і будівельних робіт, що супроводжуються шумом, забороняється в робочі дні з 21-ї до 8-ї, а у святкові й неробочі — цілодобово. Шум, що виникає під час проведення будівельних робіт, не повинен перевищувати санітарних норм цілодобово.

Громадяни, котрі порушують вимоги чи правила дотримання тиші, притягуються до адміністративної відповідальності за ст.182 КУпАП. За це передбачено накладення штрафу від 85 до 1700 гривень і, в окремих випадках, конфіскацію звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші.

Крім того, влаштування салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів спричиняє відповідальність за ст.195-6 КУпАП, якою передбачаються накладення штрафу й конфіскація піротехнічних виробів. А громадяни, котрі одночасно порушують тишу й запускають салюти, можуть бути притягнуті до відповідальності одразу по двох статтях КУпАП.

А як бути з концертами на площах, із салютами в дні державних свят, з феєрверками з нагоди дня міста? В’ячеслав Ташматов повідомив: якщо не вдається з офіційних причин уникнути впливу шуму, місцеві органи влади видають відповідні дозволи на проведення таких заходів. Але чому з початком курортного сезону в Одесі не стало тихше? Чому продовжують вибухати петарди й запускатися феєрверки? Скількох осіб, зрештою, покарано за порушення закону? З’ясувалося, що в Одесі міліція не ставить собі за мету одразу ж притягувати людину до відповідальності, а на перший раз може тільки попередити й провести роз’яснювальну роботу. Увечері в місцях масових розваг — курортних районах Аркадія, Лузанівка, Золотий Берег — з сотень динаміків линуть децибели звуків. Не всім таке до душі. Але до комендантської звукової години, коли повинна пролунати команда «стоп» для всієї музичної апаратури, одесити змушені змиритися із цим. А з десятої вечора й до восьмої ранку має панувати тиша. На жаль, цього вдається досягти не завжди.

Одеса.