Електронна демократія набирає обертів
 
З понад 30 тисяч громадян, які звернулися до органів виконавчої влади з інформаційними запитами, майже половина скористалася саме електронною поштою, повідомив керівник головного управління забезпечення доступу до публічної інформації адміністрації Президента Денис Іванеско під час міжнародної конференції «Електронна демократія в Україні: регіональний вимір», що відбулася у Чернігові. «Серед запитувачів, які звернулися до адміністрації Президента України, цей показник перевищує 75 відсотків, — зауважив він. — Електронна пошта порівняно з сучасними засобами комунікації — такими, як соцмережі, скайп або чат — вже може розглядатися як дещо архаїчний інструмент. Але це є першим кроком, який впроваджує можливості електронної демократії. Добре, що цей інструмент реалізований у такій сфері, як доступ до інформації».
Усі учасники заходу, а це близько 80 керівників рад, регіональних громадських організацій України, депутатів місцевих рад та представників виконавчих комітетів органів місцевого самоврядування, мали змогу ознайомитись, обговорити та змістовно поспілкуватись щодо реалій впровадження електронного врядування в Україні, налагодження діалогу та партнерських відносин між владою та громадянами, зокрема, в інтернетному просторі.
Чи є подібні напрацювання в Україні? Про це йшлося у виступах про досвід технологій е-урядування директора комунального підприємства «Головний інформаційно-комунікаційний і науково-виробничий центр» Дніпропетровської обласної ради Олексія Вискуба, заступника голови Чернігівської облради Валентина Мельничука, міського голови Тростянця Сумської області Юрія Бови, керівника Національного центру е-урядування Олесі Архипської та інших. На конференції також були представлені перші підсумкові результати півторарічного проекту «Твій місцевий депутат: моніторинг діяльності депутатів місцевих рад в Україні», який допоміг впровадити дієвий інструмент для громадськості в питаннях взаємодії з владою. Як зазначалося, було створено дев’ять інтерактивних веб-порталів, де розміщується інформація про склад та діяльність визначених пілотних місцевих рад. Нині вони дають докладну інформацію про 87 місцевих рад та презентують 4671 депутатську сторінку. Депутати місцевих рад мають можливість використовувати цей ресурс для інформування виборців про свою роботу, а громадяни, в свою чергу, на зазначених Інтернет-сторінках можуть лишати відгуки та рекомендації. Крім того, в рамках проекту було проведено серію тренінгів у регіонах з питань електронної демократії, взаємодії влади і громадськості, використання нових медіа тощо. Також було створено коаліцію громадських організацій «Моніторинг-груп», до якої увійшли дев’ять регіональних партнерів.
Презентації, обмін досвідом та дискусії вітчизняних експертів та практиків дали можливість учасникам конференції повернутись у регіони з ідеями стосовно того, як вже сьогодні можна долучитися до впровадження та поширення е-демократії у своїх громадах.
Чернігів.
Надзвичайний та Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Лаурі Лепік (ліворуч) спілкується із заступником голови облдержадміністрації Віктором Тканком.
Фото автора.