Дочекались! Завтра столична влада обіцяє офіційно відкрити після реставрації Андріївський узвіз. Урочисто і, принаймні за планами, досить оригінально. Так, усім, хто завітає на узвіз у неділю, потрібно бути готовими до зустрічі із минулим. Вулицею гулятимуть люди, одягнені у наряди кінця XІX — початку XX століття. Цілком ймовірно, що цього дня сюди завітають і відомі кіноперсонажі, як-то Проня Прокопівна та Свирид Голохвастов. Не виключено, що компанію їм складуть герої творів Михайла Булгакова. «Ми прагнемо, щоб свято відкриття Андріївського узвозу запам’яталося киянам. І раді, що нам у цьому допомагатиме відомий співак і громадський діяч Олег Скрипка», — заявив днями під час прес-конференції голова КМДА Олександр Попов. Урочистості розпочнуться о 15-й годині. Окрім спеціальної програми, буде і традиційна окраса узвозу — виставка-продаж сувенірної продукції та робіт вітчизняних митців.
Та все-таки, тим, хто за долею Андріївського узвозу стежить постійно, не до святкувань. Нещодавно той же Олександр Попов зізнався, що після закінчення Євро-2012 узвіз у спокої не лишать: деякі тамтешні будівлі збираються розібрати і потім відновити у тому вигляді, в якому вони були. І якщо у тому, що буде виконано першу частину цього задуму, майже ніхто не сумнівається, то заяви про те, що будинки відновлять, у багатьох викликають сумніви.
Та не тільки Андріївський узвіз опинився у небезпеці забудови. «Загадкове» будівництво ведеться і на території Києво-Печерської лаври. Так як офіційну інформацію ніхто не озвучував, прості кияни разом зі ЗМІ почали висувати свої версії. Основних — три. За чутками та неперевіреними даними, там зводиться чи то новий готель із резиденцією для патріарха Кирила, чи то розважально-торговельний центр. А можливо — кількаповерхове овочесховище. Хоча б як там було, а радимо усім якомога скоріше відвідати Лавру і решту історичних місць столиці. Адже, враховуючи те, як їх охороняють, скоро вони якщо не повністю зникнуть, то зміняться до невпізнання.
Вл. інф.
На знімку: на території Києво-Печерської лаври триває загадкове будівництво.
Фото Андрія СКАКОДУБА (УНІАН).