На Херсонщині районна газета подала до суду... на власного співзасновника і виграла
 
Районні газети на Херсонщині завжди ледве виживали, але зараз їх подекуди кинули взагалі напризволяще навіть їхні засновники — органи влади та місцевого самоврядування. Ні, чиновники із задоволенням продовжують «піаритися» через підконтрольні їм друковані органи. Але при цьому не підтримують їх матеріально і навіть не платять за розміщення офіційних матеріалів за їхніми ж заявками, що є прямим порушенням законодавства стосовно висвітлення діяльності органів влади та місцевого самоврядування. У Цюрупинському районі області, приміром, напруга дійшла до крайньої межі. Редакція районної газети «Вісник Олешшя» подала позов проти одного співзасновника  міськради Цюрупинська і зараз готує позов проти іншого — райдержадміністрації.
За всіх часів для провінційних ЗМІ такий демарш для журналістів міг закінчитися звільненням «за бунт», але редактор видання Борис Прищепа вважає, що іншого виходу в нього вже немає — треба ризикувати. Тому він особисто представляв інтереси «районки» в Господарському суді Херсонської області під час розгляду позову редакції до Цюрупинської міськради.
У позові «Вісник Олешшя» вимагав від муніципальної влади всього лише розплатитися за рахунками. Протягом минулого року районна газета шість разів отримувала від міськради листи про розміщення тих чи інших виступів різних посадовців, після чого редакція пунктуально виконувала ці замовлення і надсилала адресатові рахунки. Але за ними ніхто нічого не заплатив, а надіслана до міськради претензія просто залишилася без відповіді. Навіть коли позов почав розглядатися в суді, чиновники до останнього намагалися ухилитися від виконання своїх зобов’язань, пояснюючи несплату тим, що для перерахунку грошей обов’язково було укласти письмовий договір та підготувати акти виконаних робіт, а як нема договору, то й грошей не буде. Проте суддям «локшини на вуха» не навішаєш: у ході розгляду справи Господарський суд дійшов висновку, що обмін листами про замовлення послуги та доказ її фактичного надання у вигляді публікацій є такою само повноправною формою цивільного договору, як і формальний документ із печатками та підписами обох сторін. Тому зобов’язав міськраду сплатити 30,2 тисячі гривень за розміщення матеріалів у «районці».
— Тридцять тисяч гривень — гроші не такі великі, але нам їх вистачить для оплати випуску щонайменше тридцяти чергових номерів. А враховуючи те, що зараз ми виходимо раз на тиждень, вони забезпечили б вихід газети більше, ніж на півроку. Один позов редакція виграла, і тепер готуємо другий, уже до Цюрупинської райдержадміністрації. З початку року цей співзасновник також не заплатив нам ні копійки, хоча листи про розміщення різноманітних виступів надсилає регулярно і вже заборгував за публікації ще двадцять тисяч гривень. Може, за інших обставин із співзасновниками і не хотілося б сваритися, але безкоштовно працювати трудовий колектив не може: треба платити зарплату, комунальні послуги, купувати папір, а заробити стільки на комерційній рекламі в маленькому місті неможливо, — пояснює головний редактор «Вісника Олешшя» Борис Прищепа — перший журналіст Херсонщини, котрий нагороджений державним орденом «За заслуги» в 1999 році, лауреат премії імені Івана Франка в галузі публіцистики.
Сам факт позову та перша перемога в правовому протистоянні з владою — дуже важливий прецедент і для інших «районок» Херсонщини. Більшість із них райдержадміністрації та райради так само «тримають у чорному тілі»: охоче користуються послугами з тиражування потрібної інформації, проте швиденько «ховаються у кущі», коли треба сплатити за її розміщення, допомогти журналістам із транспортом чи приміщенням. Тож якщо за прикладом цюрупинських колег газетярі з інших районів також наберуться сміливості вести діалог із чиновниками на рівних, незабаром районні «бонзи» змушені будуть вибирати — або чесно виконувати зобов’язання перед місцевими ЗМІ, або розклеювати власні виступи на парканах.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.