Для керівників комунальних служб та муніципальної влади міста Берислав на Херсонщині настав час відповідати за перетворення районного центру на екологічну бомбу сповільненої дії. Десять років тому тут вийшов із ладу комплекс очисних споруд, збудованих ще за часів «розвиненого соціалізму». Їх давно можна було б відновити, але замість бити в набат міські чиновники вважали за краще сидіти й чекати, поки в бюджеті не відшукають на ремонт кількадесят мільйонів. А тим часом сотні тисяч кубометрів фекалій стікали в Каховське водосховище, отруюючи Дніпро та перетворюючи пляжні зони відпочинку на осередки розповсюдження кишкових інфекцій. До того ж нижче від Берислава за течією досі працюють два водоводи: один постачає питну воду для жителів великого села Львове, а інший — Миколаєва.
Тим часом і влада краю, і правоохоронні органи зайняли позицію байдужого спостерігача: отруюють, мовляв, фекалії головну українську річку ціле десятиліття, отже, так і треба, і нічого тут не вдієш. Аж ось минулого року в Україні створили Дніпровську екологічну прокуратуру, і її обласний прокурор Ігор Насонов ризикнув детально й неупереджено проаналізувати ситуацію з «містом-катастрофою». Перевірка дала змогу виявити просто кричущі факти підтасовування документів та злочинної бездіяльності влади.
— Зважаючи на те, що стічні води все-таки треба кудись подіти, комунальне виробниче управління міста Берислава отримало дозвіл на скидання у Дніпро. Але їх обсяг не повинен був перевищувати вісім тисяч кубометрів на рік, тоді як насправді в річку виливалося до тисячі кубометрів щодня протягом десяти років, — пояснює Херсонський міжрайонний прокурор Дніпровської екологічної прокуратури Ігор Насонов. — За нашим поданням обласне управління охорони навколишнього природного середовища анулювало цей дозвіл. До міської ради було скеровано подання про притягнення до відповідальності за бездіяльність тих посадовців, котрі відповідають за стан комунального господарства. Отримали відмову з посиланням на те, що в отруєнні річки ніхто не винен — просто грошей на відновлення немає. Однак свого часу Берислав отримав два мільйони бюджетних гривень, які чомусь витратили не на самі очисні споруди, а на ремонт двох каналізаційних насосних станцій.
За фактом отруєння річки Дніпровська екологічна прокуратура порушила кримінальну справу за трьома статтями КК України — зловживання владою з тяжкими наслідками, службова недбалість, порушення правил охорони надр. Слідчі допитують комунальників та міськвиконкомівських чиновників, яким загрожує від семи до дванадцяти років позбавлення волі.
Цікаво, що експерти підрахували: тільки минулого року внаслідок таких неправомірних дій довкіллю завдали шкоди на дев’ятнадцять мільйонів гривень!
На знімку: херсонський міжрайонний прокурор Дніпровської екологічної прокуратури Ігор Насонов.
 
 
 
Фото автора.