Футбол. Кваліфікаційний раунд Євро-2013 (U-21). Група 2.
Україна — Швеція. 6:0. Голи: Будківський, 18, 33, Богданов, 20, Шахов, 75, 84, Парцванія, 89.
Україна: Березовський, Кушніров, Парцванія, Віценець (Чайковський, 86), Богданов (Гречишкін, 69), Безус (Шахов, 72), Будківський, Кривцов, Караваєв, Каверін, Люлька. Тренер — Павло Яковенко.
Швеція: Йонссон, Ларссон (Ісаак, 57), Садіку, Баффо (Йогансен, 57), Альборнойз, Гамад, Гільємарк, Айдаревич, Демір, Юнссон (Ерікссон, 78), Челік. Тренер — Гакан Ерікссон.
Рефері — Крісто Тогвер (Естонія).
Київ. «Оболонь Арена». 2 000 глядачів. 16 градусів.
На 31 травня очкові показники команд були такими: Словенія, Швеція — по 13, Україна, Фінляндія — по 8, Мальта — 5, Литва — 3.
Як відомо, 11 червня на столичному НСК «Олімпійський» національна збірна України стартує на Євро-2012. І суперник у нашої дорослої команди той самий, що і в молодіжки, — шведи. Можливо, отака велика і переконлива перемога молодших буде прикладом для їхніх дорослих товаришів...
Старт української команди в цьому турнірі вдалим не назвеш. Пригадаємо, як торік на старті вона поступилася в Словенії (0:2), втратила очки в гостьовому поєдинку з Мальтою (2:2), у севастопольському матчі проти фінів (1:1). І лише литовців переграла — 2:0. Отже, у підопічних Яковенка не було іншого вибору, окрім як переграти шведів, адже лише за максимальних результатів в матчах, що залишилися, українці отримають шанс на вихід з групи.
Усвідомлюючи це, наші синьо-жовті надавали тумаків їхнім синьо-жовтим за повною програмою. Відзначимо ефективні командні дії господарів, намагання зіграти нестандартно, швидко. Хоча шведські футболісти і мали певні проблеми в обороні, але огризалися за найменшої нагоди. Боротьба була достатньо жорсткою. А м’ячі наші забивали один другого кращий.
Королем повітря був маріуполець Пилип Будківський, чудово зіграв дніпропетровець Євген Шахов, котрий вийшов на заміну. Відзначимо упевнену гру воротаря «Оболоні» Ігоря Березовського, котрого особливо підтримували рідні трибуни. Але, боронь Боже, не подумайте, що ми хочемо визначити головних дійових осіб. У жодному разі. Повторюємо, злагоджено працювала вся команда. Це її перемога.
— Федерація створила нам гарні умови, — сказав кореспонденту «Голосу України» Павло Яковенко. — Нормально відбувався тренувальний процес. Все, що хотіли, ми виконали. Зі складом визначилися. Як на мене, сьогодні команда зіграла збалансовано та впевнено. Однак не варто сподіватися, що ми отак громитимемо наступних суперників. До речі, у шведів навіть попри такий рахунок також були моменти. Попереду ми використали фактично всі нагоди, що мали...
Наступний поєдинок українська «молодіжка» проведе в понеділок у Литві.
***
Контрольні матчі національних збірних. Франція — Сербія. 2:0. Греція — Вірменія. 1:0. Німеччина — Ізраїль. 2:0.