Кожен п’ятий до військкомату не з’явився
 
Учора в країні завершилася чергова мобілізаційна кампанія. Херсонська молодь дружно саботувала весняний призов на строкову службу в армію. За даними військової прокуратури гарнізону, з 5019 юнаків, які мали з’явитися до міського військкомату за весь період призову, про свій конституційний обов’язок спромоглися згадати всього 3819, тобто приблизно кожен п’ятий. Іншим, тим, «хто ухилився», практично нічого не загрожує, — лише мізерний штраф.
— У Кримінальному кодексі України є стаття 335 про відповідальність за ухиляння від призову, що передбачає покарання у вигляді обмеження волі строком до трьох років. Однак кримінальна відповідальність настає тільки в тому разі, якщо призовник пройшов медкомісію, надав документи про свою особу, комісія визнала його придатним за станом здоров’я, і він отримав повістку для відправлення до війська, корінець від якої залишається в особовій справі. Якщо юнак просто не з’явився до військкомату, максимум, що йому загрожує, — це адміністративний штраф у розмірі від 17 до 154 гривень, — пояснює військовий прокурор Херсонського гарнізону Костянтин Ігнатов. — Неявка частини молоді на комісії, втім, не позначилася на плані призову: до війська відправили, як і планувалося, всі вісімсот осіб. Інше питання — якість добору. Тому за кілька місяців ми направимо офіційні запити до військово-лікарських комісій госпіталів сусідніх Миколаївської та Одеської областей про можливу наявність військовослужбовців строкової служби, яких призивали з Херсонської області, а потім «комісували» за станом здоров’я. Якщо такі будуть, за погану організацію призову та даремну витрату державних коштів комусь зі співробітників військових комісаріатів доведеться відповідати.
У сільських районах Херсонщини вчорашні школярі з’являються на призовні комісії значно охочіше за своїх міських ровесників. А часом навіть відмовляються від належної їм у нинішньому році відстрочки від служби, яку в народі влучно називають «футбольною». Однак тут постає інша проблема, коли бажання не збігаються з можливостями. Ті хлопці із сільських родин, які щиро бажають виконати свій конституційний обов’язок (роботи вдома не знайти, а вчитися немає можливості), найчастіше не підходять або через наявність хронічних недуг, або через низький рівень освіти.
От і вимальовується чергова армійська нестиковка: ті, хто підходить для військової служби, в армію йти не хочуть, а бажаючих військкомати часто не можуть призвати через їхній стан здоров’я та з інших причин.
Херсонська область.