Учора у Верховній Раді України відбувся круглий стіл, присвячений обговоренню розділу Програми Об’єднаної опозиції «Європейська Україна. Зовнішньополітичні пріоритети у Програмі Об’єднаної опозиції», у роботі якого взяли участь народні депутати України та експерти.

У програмі опозиції має бути відображено роль парламенту і всіх сфер, які дотичні до зовнішньої політики, а також механізми координації і прийняття рішень. Таку думку висловив народний депутат Григорій Немиря. Адже подібних програм, нагадав він, у минулому було безліч, про наміри євроінтеграції говоримо вже багато років, начебто всі прагнуть мати передбачувані стосунки з глобальними гравцями у світі, стабільність на кордонах із сусідами, однак мета має бути підкріплена конкретними механізмами. «Навіть ідеальна програма залишиться на папері, якщо не буде її реалізації у повсякденну політику», — наголосив парламентарій.

У презентованій програмі опозиції не йдеться про вступ до НАТО, однак народний депутат Роман Зварич запропонував доповнити документ окремим розділом про участь України у зовнішньополітичних альянсах та доопрацювати питання безпеки. У першому реченні програми, де йдеться про зовнішню політику, сказано, що «Україна була, є і завжди буде європейською державою». Однак, на думку Р. Зварича, «у політико-правовому вимірі нам ще дуже далеко до Європи, бо у Європі немає суспільства, яке моделюється на олігархічній моделі розвитку». Парламентарій вважає, що в програмі варто окремим підрозділом чітко визначити пріоритети нашої держави щодо безпекових питань і дати відповідь на те, чи продовжуватиме Україна лінію на інтеграцію у Північноатлантичний альянс, чи обере інший варіант. «Виклики, які стоять перед світом, не дають можливості будь-якій державі вирішувати свої питання безпеки самостійно — потрібно інтегруватись в якусь одну чи іншу систему колективної безпеки», — зазначив депутат.

Натомість експерти радять опозиціонерам не бути такими категоричними й не «торпедувати» особливо чутливі теми, у тому числі й щодо вступу України до НАТО, оскільки це ще не сприймається у суспільстві. Президент аналітичного центру «Відкрита політика», голова громадської ради при МЗС України Ігор Жданов вважає, що принаймні до 2015 року, тобто до наступних президентських виборів, з порядку денного буде знято й питання підписання Україною угоди про політичну асоціацію з Євросоюзом. Хоча в програмі опозиції, на його погляд, належить значно більше присвятити уваги питанням взаємин із ЄС та підписанню довгоочікуваної угоди. «Головна проблема підписання угоди щодо політичної асоціації з ЄС, яка включає поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі, міститься передусім у внутрішніх процесах», — зауважив експерт.

Остаточний варіант своєї програми об’єднана опозиція обіцяє оприлюднити на з’їзді, який заплановано на 30 липня.

Заступник голови партії ВО «Батьківщина» Григорій Немиря, голова Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк, народний депутат Роман Зварич.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.