Практику застосування органами державної влади та муніципалітетами положень Закону «Про асоціації органів місцевого самоврядування» обговорили в Комітеті Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування під час комітетських слухань.
Відповідно до Європейської хартії місцевого самоврядування місцеві органи влади мають право на об’єднання для виконання завдань суспільного інтересу. Таке само право передбачено в законі «Про місцеве самоврядування в Україні». Однак, за словами голови комітету Олександра Омельченка (на знімку), тривалий час питання утворення та діяльності асоціацій, їх взаємовідносин з органами державної влади на законодавчому рівні не було врегульовано, що не сприяло належній та ефективній реалізації прав муніципалітетів. Відповідний закон було ухвалено лише у квітні 2009 року. Проте з моменту його прийняття жодного разу не проводився аналіз виконання документа.
Водночас голова висловив сподівання, що комітетські слухання у концентрованій формі висвітлять широкий спектр позицій і дозволять отримати достатню базу для підготовки виважених і необхідних країні, регіонам, громадам та кожній людині рішень. За підсумками обговорення було ухвалено проект рекомендацій, які доопрацюють з урахуванням пропозицій та зауважень учасників засідання. 
*** 
У Комітеті Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування відбулася церемонія нагородження переможниць конкурсу «Перший крок до успіху-2012». Цього року оргкомітет програми відібрав 30 дівчат з різних регіонів країни, які для конкурсу підготували соціальні проекти. Захід проходив за підтримки проекту Програми сприяння парламенту України. У майбутньому відбудеться фінансування найцікавіших соціальних проектів переможниць програми та їх реалізація у різних куточках держави.
 
 
Вл. інф.