Серед овочевих новинок особливої уваги заслуговує дайкон (японська солодка редька). На своїй батьківщині вона є головною овочевою культурою. Плід соковитий, ніжний, містить багато поживних речовин, вітамінів, ферментів, мінеральних солей і не має характерної для чорної редьки гіркоти. Його можна вживати свіжим, відвареним і соленим. Дайкон має також лікувальні властивості: очищає печінку та нирки.

Ґрунт для дайкону готують за звичайною агротехнікою для овочевих культур, але обов’язково глибоко перекопують. Насіння висівають на глибину 5-6 см. Кращі результати забезпечує двострічковий посів. Відстань між рядками — 60—70 см, між рослинами у рядку — 20 см. Важлива особливість агротехніки дайкону в умовах України — правильно вибрані строки сівби, оскільки це рослина довгого дня. При ранніх строках спостерігається стрілкування. Більшість сортів і гібридів дайкону добре вдаються при сівбі до початку серпня.

А такий новий сорт, як Саша, можна вирощувати як влітку, так і навесні. Характеризується він скоростиглістю, період від появи сходів до технічної стиглості — 35—45 днів, тоді як інші сорти збирають через 50—70 днів. Коренеплід округлий або овально-круглий, білий, зі світло-зеленою голівкою. М’якуш білий, ніжний, щільний, дуже соковитий. Шкурка тоненька, кінчик коренеплоду тупий. Занурення коренеплоду у ґрунт — до 1/2 довжини, він легко виривається за гичку. Середня маса коренеплоду становить 100—400 г залежно від строку і технології вирощування.

Сорт відрізняється дружним формуванням врожаю, високою товарністю і холодостійкістю, відмінними смаковими якостями.

Догляд за дайконом під час вегетації аналогічний догляду за редькою та редискою. Потрібно пам’ятати, що дайкон достатньо вимогливий до оптимальної площі живлення. Тому після появи сходів проводять проріджування рослин. Ґрунт у міжряддях розпушують і прополюють від бур’янів. Дайкон добре реагує на поливи, але не можна допускати надмірної вологості ґрунту. При появі поодиноких сходів ведуть боротьбу з хрестоцвітною блішкою. Для цього використовують попіл, змішаний із тютюном.

Урожай збирають через 35—70 днів, залежно від скоростиглості сорту. Зібрані коренеплоди зберігають у погребі чи в холодильнику. Для попередження підсихання і в’янення коренеплодів їх пересипають піском або запаковують у поліетиленові пакети. Оптимальна температура зберігання — 0—50С.

Сортовий склад дайкону величезний в Японії, але у нас в Україні найбільш поширені лише три сорти: Солодкий велетень, Міновасе, Бивень слона і починає розповсюджуватися Саша. Перші три сорти мають довгі соковиті коренеплоди з різними строками достигання.

Крім коренеплодів в їжу використовують проросткову зелень. Для цього насіння дайкону будь-якого сорту сіють на тонкий шар поролону або фільтрувального паперу, який періодично зволожують у невисокій посудині. Через 10—14 днів збирають урожай проросткової зелені, яку використовують у приготуванні салатів, бутербродів та інших страв. Висіваючи насіння раз на тиждень, можна отримати безперебійний конвеєр свіжої зелені з підвіконня.

Леонід КАПУСТА, вчений агроном.

Немішаєве

Бородянського району

Київської області.