Рівненщина має дві «хронічні» проблеми: незаконний видобуток бурштину чорними старателями, а також розкрадання лісу — незаконні його вирубки. І хоча майже сорок відсотків території області (а вона розміщена на понад 2 мільйонах гектарів) — під лісами, їх потрібно розумно й по-господарськи використовувати. Адже вони мають дуже важливе значення для екології та економіки регіону, та й на їх відновлення потрібні десятки років.

Тим часом результати перевірок, які провели працівники органів прокуратури Рівненщини, свідчать про те, що незаконні вирубки лісу, підпільні пилорами, пожежі завдають мільйонних збитків для зеленого багатства Рівненщини. 

На жаль, нерідко лісами намагаються користуватися не у визначеному законом порядку, а всупереч чинним правовим актам. 

Для органів прокуратури це є вагомою підставою, щоб нагляд за додержанням вимог природоохоронного законодавства в сфері лісових відносин вважати одним із пріоритетних напрямів діяльності.

З початку цього року міськрайпрокурори області порушили дев’ять кримінальних справ у сфері охорони і використання лісових ресурсів. За результатами розгляду документів реагування до відповідальності притягнуто 200 посадових осіб органів державної виконавчої влади, місцевого самоврядування і державного контролю, державі відшкодовано 400 тисяч гривень.

Попри таке суворе реагування, органи місцевого самоврядування та державної виконавчої влади ще не в повній мірі використовують повноваження щодо здійснення державного контролю за охороною лісових ресурсів. До того ж досить часто ті, хто мав би захищати ліси від нищення, самі скоюють злочини. Так, під час прокурорської перевірки виявлено факт перевищення службових повноважень та незаконної вирубки лісу службовими особами Володимирецького держспецлісгоспу. Порушивши вимоги Лісового кодексу України та «Санітарних правил в лісах України», вони умисно, не маючи спеціального дозволу — лісорубного квитка, незаконно зрубали за межами відведеної ділянки для проведення суцільної санітарної рубки 433 сосни та осики. Отож державі завдано збитків на суму 1,2 мільйона гривень. За цим фактом Рівненський міжрайонний природоохоронний прокурор порушив кримінальну справу. Триває досудове слідство.

У ході перевірок, що їх провела Рівненська міжрайонна природоохоронна прокуратура, виявлено істотні порушення у 14 державних лісових господарствах із 16, підпорядкованих Держлісагентству України. 

Скажімо, державне підприємство «Клесівський лісгосп» на порушення вимог природоохоронного законодавства побудувало лісовозну дорогу на території заповідного урочища «Дубовий гай», чим державі завдано збитків на суму 58 тисяч гривень. За цим фактом природоохоронний прокурор порушив кримінальну справу за ч.1 ст.367 Кримінального кодексу України (службова недбалість).

Окремі чиновники, яким держава доручила охороняти ліси та контролювати їх використання, ще й мають від цього зиск у вигляді хабарів. За таку злочинну оборудку відповідатиме перед законом начальник одного з відділів державного спеціалізованого підприємства «Рівнелісозахист». Дозвіл на проведення санітарної рубки лісонасаджень службовець оцінив у понад чотири тисячі гривень. Проте під час одержання хабара був затриманий на місці скоєння злочину. За цим фактом прокуратура області порушила та розслідувала кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (одержання хабара, поєднаного з вимаганням). Справу скеровано до суду. 

В області більше тисячі пилорам. Окремі з них працюють без дозвільних документів. У зв’язку з цим прокуратура вимагає у контролюючих органів припинити таку неконтрольовану діяльність.

На виконання постанови міжвідомчої наради контролюючими органами перевірено низку постійних лісокористувачів та понад 220 об’єктів деревообробки. За результатами цих перевірок зупинено експлуатацію 20 об’єктів деревообробки, до адміністративної відповідальності притягнуто 155 посадових осіб, вилучено 141 кубометр незаконно добутої деревини на суму 165 тисяч гривень.

Проведені перевірки свідчать про результативність прокурорського нагляду, водночас робота у цьому напрямі потребує ще більшої ефективності та реального впливу правоохоронців краю.

Василь ПРИСЯЖНЮК, прокурор Рівненської області, державний радник юстиції ІІ класу.