Херсонські школярі, що залишилися на літніх канікулах удома через те, що в батьків не вистачило грошей відправити їх у приморські табори, від нудьги придумують собі такі забави, що в дорослих волосся дибки стає. Приміром, на окраїнному Тавричеському мікрорайоні обласного центру цілі групи підлітків щодня за допомогою шматочка пластиліну на нитці відловлюють у норах на пустирях отруйних павуків — тарантулів і стравлюють їх між собою, влаштовуючи «бої» з грошовими ставками. У таких шоу щодня беруть участь від декількох десятків до декількох сотень хлопчаків. Вони навіть не розуміють, що ризикують своїм здоров’ям.
— Торік мені вже випадало виїжджати у приміський Білозерський район, де двоє школярів теж наловили тарантулів і один з них, дуріючи, кинув павука на іншого, — розповідає ентомолог обласної санепідемслужби Валерій Климентієв. — Павук одразу вкусив восьмирічного хлопчика за палець, і той потрапив у лікарню. Від укусу тарантула ще ніхто не помирав, однак упорскування отрути, за допомогою якої він зазвичай знерухомлює комах, для людини супроводжується різким болем і триденним підвищенням температури. Тут не можна ні відсмоктувати отруту, ні перетягати ушкоджену кінцівку — потрібно просто промити ранку під проточною водою і якомога швидше звертатися до лікаря для проведення курсу дезінтоксикації під крапельницею.
Перспективи поширення «павукових боїв» просто лякають. Адже замість менш небезпечного тарантула в червні—серпні необережна дитина може нарватися на набагато отруйнішого каракурта, і тоді ставкою може стати чиєсь життя. Адже через укус «чорної вдови» потерпілий з алергією на органічні отрути може померти від анафілактичного шоку. Саме з цієї причини в лікарні Херсонщини потрапляють 50—200 людей щорічно!
Херсон.