У розпал літа — а саме 30 липня — на своєму з’їзді об’єднана опозиція назве хто саме з її активістів балотуватиметься у народні депутати та за яким округом. Про це під час спільної прес-конференції у Львові заявили заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко і народний депутат від «НУ—НС», лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк.
Нині, за словами політиків, тривають перемовини з потенційними кандидатами, зокрема, у Львові перша зустріч відбулась 30 травня. Кандидати мають відповідати певним критеріям, а саме бути в реальній опозиції до влади, мати авторитет в окрузі. Також до уваги приймаються інтереси ще однієї політичної сили — «Свободи», з якою в об’єднаних опозиціонерів підписана угода про співпрацю. До того ж обидва політики запевнили, що завданням об’єднаної опозиції є здобути більшість у Верховній Раді, що дасть змогу кардинально змінити політичну ситуацію в країні.
Другою проблемою, яку намагатимуться розв’язати опоненти влади — не допустити проведення дострокових парламентських виборів. За розрахунками Арсенія Яценюка дострокові перегони можуть відбутися наприкінці серпня — початку вересня — після Євро-2012.
«У разі проведення парламентських виборів 28 жовтня, як це передбачено Конституцією, рейтинг Партії регіонів впаде вдвічі», — спрогнозував Арсеній Яценюк.
Оскільки на 5 червня у Верховній Раді заплановано розгляд мовного законопроекту, то Микола Томенко закликав відомих українців прийти до стін парламенту та підтримати дії опозиційних партій.
Львів.