Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує парламенту прийняти за основу проект Кодексу цивільного захисту України.
Законопроектом пропонується врегулювати відносини, пов’язані із захистом населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій, реагуванням на них, функціонуванням єдиної державної системи цивільного захисту, та визначати повноваження органів державної влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, права та обов’язки громадян, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності.
Законопроект визначає класифікацію надзвичайних ситуацій, які розподіляються за характером походження на техногенні, природні, соціальні та воєнні. Залежно від шкоди, заподіяної території, суб’єкту господарювання або водному об’єкту, кількості постраждалих і загиблих, обсягів матеріальних збитків і залучених технічних та матеріальних ресурсів визначаються такі рівні надзвичайних ситуацій: державний, регіональний, місцевий та об’єктовий.
З метою забезпечення реалізації державної політики у сфері цивільного захисту, відповідно до проекту, створюється єдина державна система цивільного захисту, яка складається з функціональних, територіальних підсистем та їх ланок. Її положення затверджує Кабінет Міністрів.
Відповідно до законопроекту, до сил цивільного захисту належать: оперативно-рятувальна та спеціалізовані служби цивільного захисту; аварійно-рятувальні служби; пожежно-рятувальні підрозділи (частини); добровільні формування цивільного захисту. Їх основними завданнями, зокрема, є:
— проведення робіт та вжиття заходів щодо запобігання надзвичайним ситуаціям, захисту населення і територій від них;
— проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт;
— гасіння пожеж;
— ліквідація наслідків надзвичайних ситуацій в умовах екстремальних температур, задимленості, загазованості, загрози вибухів, обвалів, зсувів, затоплень, радіоактивного, хімічного забруднення та біологічного зараження, інших небезпечних проявів.