Копаючи яму на місці зруйнованого сараю, власник одного з приватних будинків селища шахти «Крепінська» Антрацитівського району на півметровій глибині виявив підозрілий предмет.

Співробітники МНС, які прибули на місце пригоди, визначили, що це радянська авіаційна бомба часів Великої Вітчизняної війни ФАБ-100. Вага бойової вибухової речовини в боєприпасах даного типу становить близько 100 кг.

Через пізній час і настання темряви знешкоджувати боєприпаси не стали. Довелося евакуювати людей із прилеглих будинків, магазину, пошти, їдальні й навіть припинити роботу на шахті. Співробітники міліції оточили район знахідки, не пропускаючи сторонніх осіб, а вранці фахівці-підривотехніки обстежили бомбу, вивезли в кар’єр за межами населеного пункту і знешкодили.

За версією незалежного експерта, доктора технічних наук Володимира Захматова, «стокілограмова бомба при вибуху могла б знести два під’їзди багатоповерхового житлового будинку». У приватному секторі вирва від вибуху могла б бути завглибшки 3-4 м, а осколки розлетілися б в радіусі 500 м. Оскільки поруч перебуває працююча шахта, «то при вибуху могли б бути серйозні проблеми».

Вибухова речовина — тротил або ж суміш тротилу з гексагеном, з яких складалася бомба, — на думку експерта, могла пролежати і 60, і 70 років, а потім самовільно спрацювати.

Луганська область.