У Верховній Раді відбувся круглий стіл «Участь жінок у парламентських виборах 2012 року в Україні». Мета заходу — обговорення практики підвищення рівня участі жінок на виборах, включаючи їхню роль як кандидатів і виборців. Захід проводився за ініціативи міжфракційного депутатського об’єднання «Рівні можливості», Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, Національного демократичного інституту (НДІ), Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ, Канадського агентства міжнародного розвитку.

Понад 50 відсотків населення планети — це жінки. Проте вони недостатньо представлені як виборці, політичні лідери та обрані посадовці. А демократія не може по-справжньому слугувати інтересам суспільства, якщо половина громадян недостатньо представлена на політичній арені. Та очікувати збільшення представництва прекрасної половини людства в українському парламенті після виборів до Верховної Ради не варто, переконані в НДІ. Мало того, за їхніми прогнозами, це представництво взагалі зменшиться до 6,2 відсотка. Зокрема, повернення до «мажоритарки» ніяк не стимулює висування та обрання жінок. Тож багато чого залежатиме від готовності політичних партій збільшувати їх представництво, зокрема, у партійних списках, переконана народний депутат («НУ—НС»), співголова міжфракційного об’єднання «Рівні можливості» Ірина Геращенко.

Існування проблем у ґендерній політиці визнають і політики-чоловіки. Так, голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк зауважив, що в нашій країні надзвичайно низький рівень участі жінок у політиці, до того ж так було й за попередніх влад. На його думку, обговорення цього питання напередодні старту перегонів, можливо, спонукатиме політичні партії до того, щоб збільшити представництво жінок у виборчих списках та мажоритарних округах.

Під час круглого столу обговорили зокрема питання політичної участі жінок з точки зору міжнародного досвіду та кращі практики й стратегії збільшення ролі та участі слабкої статі в політиці.

За словами заступника голови парламенту Грузії Русудан Кервалішвілі, чим більше жінок у лавах партій, тим більше голосів на перегонах. «Щоб домогтися успіху, політична сила повинна залучати жінок до партійної роботи, — переконана вона. — Ті осередки, які ігнорують їхні інтереси, швидше за все, програють. Жінки є миротворцями за своєю природою. І в цьому є величезний потенціал».

Власне у Грузії на законодавчому рівні прийнято поправки, які передбачають додаткові умови фінансування політичних сил, у списках яких серед 10 обраних осіб 20 відсотків становлять жінки. «Це один із кроків, яким держава спонукає політичні сили долучати жінок до участі в політиці», — зауважила вона. 

Учасникам засідання  відеозвернення надіслала Голова ради директорів НДІ Мадлен Олбрайт.

У свою чергу віце-президент Національного фонду демократії Надя Дюк зауважила, що у майбутньому можна сподіватися на новий підхід до ґендерної політики в Україні. Проте політична культура, яка існує нині в нашій країні, свідчить швидше про зворотний рух. За її словами, в західних країнах владні мужі не дозволяють собі висловлювань щодо місця жінки у суспільстві, як українські. Тож крім законодавства потрібно міняти й політичну культуру.

Що стосується вітчизняних політичних сил, зокрема тих, які входять до об’єднаної опозиції, то їх позиція щодо цього питання чітко задекларована в програмі дій. У ній передбачено розширення можливостей для жінок брати участь у політичному житті та державному управлінні.

У свою чергу народний депутат Леонід Кожара (ПР) переконаний, що ситуація з ґендерною рівністю не є аж надто поганою в Україні. Принаймні в галузі трудових і соціально-економічних прав. Загалом депутат зауважив, що цікаво було б провести тематичний круглий стіл після парламентських виборів, щоб звірити, як озвучені пропозиції втілено в життя. 

Зліва направо: заступник глави парламенту Грузії Русудан Кервалішвілі і народний депутат України («НУ—НС»), співголова МФО «Рівні можливості» Ірина Геращенко.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.