Коаліціада в новообраному українському парламенті набирає обертів, виходячи на фінішну пряму: учасники коаліційних перемовин нарешті підписали перший документ — базовий протокол роботи коаліції. У ньому визначено принципи формування та діяльності коаліції у новому парламенті восьмого скликання та першочергові кроки на законодавчому фронті. Остаточно узгодити текст Коаліційної угоди учасники робочої групи планують у п’ятницю, 14 листопада.
У проекті Коаліційної угоди визначено, що вона складатиметься з трьох розділів: загальні положення та принципи, регламент діяльності коаліції та напрямки її діяльності (короткострокові (пріоритетні) і середньострокові реформи). Учасники перемовин досягли згоди, що Коаліційна угода стане програмою діяльності нового українського уряду. Народні депутати зможуть увійти в коаліцію виключно у складі фракцій — індивідуальне членство позафракційних не передбачається.
Основні принципи формування парламентської коаліції:
* Склад Кабінету Міністрів формує Прем’єр-міністр після консультацій із парламентською коаліцією
* Члени уряду не можуть призначатися за квотним принципом. Міністри самі добиратимуть собі заступників
* Керівні органи коаліції — Збори та Рада коаліції
* Рада коаліції — по три представники від кожної фракції, серед них — і лідер фракції
* Кожна фракція матиме в Раді коаліції один голос
* Рада коаліції прийматиме рішення не менш як 3/4 голосів. Також має бути визначено перелік питань, рішення по яких приймається консенсусом.
У протоколі зазначено, що до участі в коаліції (яку формують «Народний фронт», Блок Петра Порошенка і «Самопоміч») запрошені також Радикальна партія Олега Ляшка та партія «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». А ось представники Опозиційного блоку та ті депутати попереднього скликання, які голосували за «диктаторські» закони 16 січня, не зможуть входити до коаліції. Про це заявив представник Блоку Петра Порошенка Віталій Ковальчук.
«Членами майбутньої коаліції не можуть бути представники політичного об’єднання «Опозиційний блок» і депутати, які голосували за «диктаторські» закони 16 січня, — зазначено в протоколі.
Під час консультацій учасники перемовин вилучили з документа пункт, який передбачав, що позафракційні депутати можуть бути учасниками коаліції лише згідно з окремим рішенням Ради коаліції. Такі депутати не входитимуть до Ради коаліції.
Як пояснила журналістам учасниця переговорів, кандидат у депутати від «Народного фронту» Вікторія Сюмар, для того, щоб позафракційні депутати могли увійти до коаліції, їм необхідно вступити в одну з фракцій—учасниць коаліції. «До п’ятниці плануємо підготувати проект Коаліційної угоди, а потім роздати фракціям, бо не маємо права їх обмежувати в законодавчій ініціативі, — зауважила В. Сюмар. — Адже, власне кажучи, на основі тієї угоди підбиратимуться міністри, які можуть фахово й ефективно втілювати в життя ті напрацювання, які є базовими програмними принципами членів коаліції нового українського парламенту». За її словами, протокол підписали всі учасники коаліційних переговорів — від «Народного фронту», Блоку Петра Порошенка, «Самопомочі», «Батьківщини» та Радикальної партії Олега Ляшка.
Окремим розділом Коаліційної угоди пропонується зазначити звільнення полоненої української льотчиці, першого номера списку партії Надії Савченко. У «Батьківщині» сподіваються, що новообраний парламент невідкладно виконає цей пункт Коаліційної угоди. Про це заявила журналістам перед черговим засіданням робочої групи народний депутат нинішнього скликання і кандидат у депутати від «Батьківщини» Олександра Кужель. Вона закликала новообраних колег по парламенту після оголошення офіційних результатів виборів «закінчувати писати коаліції і починати працювати» і висловила сподівання, що вже найближчим часом перший номер списку партії — легендарна Надія Савченко — складе присягу перед Верховною Радою. За словами О. Кужель, народні депутати від «Батьківщини» були присутні на судовому засіданні у справі Н. Савченко у Москві.
«Батьківщина» наполягає на тому, щоб перше засідання новообраного парламенту відбулось 21 листопада, в день річниці Майдану. «Я вважаю, що у нас велика кількість нагальних питань, зокрема, питання встановлення миру на сході країни; питання опалення, бюджет, питання недоторканності, новий закон про вибори, низка соціальних питань, зокрема індексація пенсій — роботи дуже багато», — зауважила Олександра Кужель.
Учасники коаліційних переговорів також одностайно вирішили зняти депутатську недоторканність. Як зазначив представник Блоку Петра Порошенка Микола Томенко в ефірі одного з телеканалів, таку ініціативу підтримали всі п’ять політичних сил — учасників коаліційних переговорів. Томенко пояснив, що йдеться про комерційну діяльність, оскільки майже 90 відсотків справ, які подавалися до зняття недоторканності, стосувалися бізнес-діяльності депутатів або використання корупційних схем. А віднині, для того, щоб відкрити кримінальну справу проти депутата, якого підозрюють у корупційних справах, згода парламенту вже не буде потрібна. Натомість буде виписано відповідну процедуру. Томенко також розповів, що для роботи в новому уряді шукають міністрів, які любитимуть державу більше, аніж себе, і дбатимуть не про власну популярність, а про політику. А ще новоспеченим міністрам хочуть заборонити активну діяльність у Facebook та активно піаритися перед телекамерами для власного іміджу, даруючи машини добровольчим батальйонам.
ЦИТАТА
Микола ТОМЕНКО, кандидат у народні депутати України від Блоку Петра Порошенка, радник Президента України:
— Коаліційна угода готується для України, а не для уряду чи міністрів одного дня. Насамперед ми шукаємо професійних і непартійних міністрів, точно не популістів. Міністри не мають дарувати батальйонам машини і обладнання. Вони не мають кілька разів на день ділитися в соціальних мережах своїми відчуттями. Їхнє завдання — працювати так, щоб армія і всі її підрозділи повноцінно забезпечувалися.