Що відчутніше дорожчає імпортний газ, то швидше на Херсонщині «вимирає» система централізованого опалення. Від нього вже повністю відмовилася громада міста Берислав, частково — Нова Каховка, а тепер настала черга і Каховки. Тут цьогоріч закрили котельню, що обігрівала 285 тисяч квадратних метрів житла, п’ять дитсадків, Будинок культури та дитбудинок «Радість» у найбільшому житловому масиві Свєтлово.
Муніципальна влада вже підрахувала — перехід на автономне опалення допоможе заощадити 30—35 відсотків газу, який зазвичай іде на обігрів.
— Рішення не можна назвати спонтанним і викликаним тільки стрімким подорожчанням блакитного палива. Ми ще вісім років тому дали експертам технічне завдання — підрахувати економічну доцільність заміни зношених підземних тепломагістралей та реконструкцію газових мереж під автономне опалення. Вже на той час виходило, що оновлення трубопроводів коштуватиме 125 мільйонів гривень, а реконструкція мереж — до 15 мільйонів. Вибір був очевидний, — коментує міський голова Каховки Олександр Карасевич. — Ми вже перевели на автономне опалення всі бюджетні заклади житлового масиву Свєтлово, і передбачили у бюджеті гроші на встановлення конвекторів у 681 квартирі, де мешкають соціально незахищені городяни, розробивши для цього всю необхідну проектну документацію. Першим автономне опалення від міста отримав 95-річний учасник бойових дій Олександр Грязнов. А 71 відсоток жителів Свєтлово вже встановили індивідуальні системи обігріву за власні кошти.
Щоправда, у цій діжці меду знайшлася і своя ложка дьогтю. Придбання обладнання та монтаж конвекторів мали починати ще за теплої пори, але через «маринування» грошей у Держказначействі роботи розгортають тільки зараз, обіцяючи завершити їх до кінця поточного року. Чиновники вмовляють земляків ще трішечки потерпіти, і все буде гаразд. Проте питання в тому, як городянам пережити цей перехідний період, коли центрального опалення вже немає, а індивідуальне ще не встановили. «Буржуйок» для тимчасового користування городянам, бачте, не надали. Тому в квартирах масово ввімкнули потужні електрообігрівачі, і зношені мережі перевантаження не витримують, «відповідаючи» на нього короткими замиканнями та вигорянням щитових у під’їздах. А справжні морози на південь України ще не прийшли — їх чекають за кілька тижнів. І тоді для мереж настане справжнє «випробування на міцність». Тож іще невідомо, скільки комунальникам та власникам житла доведеться витратити грошей на ремонт кабелів та ліквідацію наслідків пожеж у каховських багатоповерхівках.
Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.