Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, народні депутати Володимир Яворівський та Юрій Одарченко зареєстрували в парламенті проект постанови «Про призначення чергових виборів Київського міського голови та позачергових виборів депутатів Київської міської ради» (реєстр. №10011).

Чергові вибори Київського міського голови та позачергові вибори депутатів Київської міської ради проектом пропонується призначити через 60 днів із дня прийняття цієї постанови та провести їх у порядку, визначеному Законом «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». Автори документа нагадують, що строк повноважень нинішнього міського голови спливає 3 червня поточного року. Водночас строк повноважень столичної міської ради є недостатньо визначеним. Адже її вибори відбувалися у 2008 році за чинною тоді Конституцією. Після того, як Конституційний Суд скасував політреформу, строк каденції муніципалітету змінився з п’яти років на чотири.

Крім того, народні депутати акцентували увагу на тому, що в лютому 2009 року в парламенті була створена Тимчасова слідча комісія з питань розслідування обставин порушення Конституції та законів, прийняття протиправних рішень посадовими особами Київської міської ради та її виконавчого органу. За результатами роботи ТСК дійшла висновку: посадові особи органів Київської міської влади цинічно та зухвало порушують вимоги законодавства, нівелюють норми права, завдають своїми протиправними діями значної шкоди державному та столичному бюджетам, позбавляють територіальну громаду Києва невідчужуваної власності, підривають установлені принципи державного устрою та місцевого самоврядування.

Нагадаємо: раніше Голова Верховної Ради повідомив, що доручив профільному Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянути це питання і внести проект постанови про дату виборів. Проте комітет лише констатував, що 3 червня спливають повноваження міського голови, зазначивши також, що це політичне рішення і визначитися насамперед має погоджувальна рада.

На думку глави парламенту, потрібно призначити дату виборів. Крім того, «визначитися, як вибори до Тернопільської обласної ради і міського голови Києва ввести в єдине річище, щоб вони відбувалися водночас із загальнонаціональними перегонами, які відбудуться в 2015 році».

Вл. інф.