Працівники публічного акціонерного товариства «Трест «Луганськшахтопроходка» пікетували місцеву облдержадміністрацію, вимагаючи виплатити зарплату. Кожному з них підприємство заборгувало від 500 грн. до 80 тис., загалом — 12 мільйонів.

Кримінальну справу, порушену проти колишнього генерального директора Валерія Баєва, спрямовано в суд. Коментуючи цю подію, начальник відділення Національної служби посередництва та примирення в Луганській області Ганна Мосіна нагадала, що трудовий спір між найманими робітниками й керівництвом підприємства виник торік у травні. Люди вимагали погасити заборгованість у зарплаті, що виникла через відсутність розрахунків з боку Міністерства енергетики та вугільної промисловості України за виконані роботи по шахті «Нововолинська». У рамках вирішення цього конфлікту сторонами було створено трудовий арбітраж, який визнав правомочними вимоги найманих робітників і зажадав, щоб їх було виконано.

Однак грошей люди так і не побачили. Рішення трудового арбітражу через об’єктивні причини генеральним директором підприємства виконано не було, оскільки залишалася заборгованість із боку профільного міністерства. Трудовий колектив змушений був звертатися по допомогу до чиновників по всій вертикалі влади, навіть до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Знову — безрезультатно. Вичерпавши всі можливості, працівники підприємства вдалися до крайнього методу — страйку. Рішення про його проведення прийняли за місяць до початку акції.

Керівники області стали на захист луганських шахтобудівників. Вони звернулися по допомогу до Прем’єр-міністра України та міністра енергетики та вугільної промисловості. Спільні зусилля, зрештою, дали позитивний результат: Міненерговугілля прийняло відповідні протокольні рішення про погашення боргів найманим робітникам «Луганськшахтопроходки». Наприкінці квітня підприємство одержало грошовий транш на повне погашення заборгованості із зарплати тим, хто сьогодні продовжує працювати. У цілому двома траншами за період спору працівникам виплачено 5 млн. 350 тис. грн.

Однак конфлікт до кінця не вичерпаний. Борг виплатили тільки працюючим, а понад 700 чоловік, які звільнилися у зв’язку з ліквідацією підприємства, залишилися скривдженими. Кожному з них винні від 15 до 60 тис. грн. Переважно ці люди й прийшли під стіни облдержадміністрації.

За словами начальника управління промисловості та розвитку інфраструктури ОДА Дмитра Дрожжина, домовленість із Міненерговугіллям про виплату боргів звільненим шахтопрохідникам є. Але міністерство поки що виділяє на це тільки 2 млн. 190 тис. грн. Дмитро Дрожжин запропонував учасникам акції «ще раз сісти за стіл переговорів», а, крім того, створити ініціативну групу із представників трудового колективу, профспілок і власників, яка визначить, хто саме з колишніх працівників тресту й скільки одержить із виділеної міністерством суми. Після того як складуть списки, міністерство зможе перерахувати обіцяний транш.

Нині прокуратурою Луганської області проводяться перевірки з питань невиплати заробітної плати працівникам ПАТ «Трест «Луганськшахтопроходка». Учасники акції вирішили звернутися до Президента країни Віктора Януковича з вимогою захистити їх «право на оплату праці та допомогти добитися погашення заборгованості».

Луганськ.