У Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до Закону «Про вибори народних депутатів України» щодо вдосконалення окремих положень (реєстр. № 10533). Співавторами документа стали народні депутати, члени Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування: Олександр Омельченко (позафракційний), Олександр Касянюк (ПР), Василь Демчишен (ПР), Віктор Сінченко (НП) та Віктор Павленко (ПР). Хоча фактично підготовлений він Центральною виборчою комісією.

Напрацьовані ЦВК пропозиції, за словами заступника голови комісії Андрія Магери, не стосуються концептуальних положень закону, а мають виключно технічний характер. У такий спосіб комісія намагається на законодавчому рівні врегулювати, зокрема, питання передвиборчої агітації, фінансування перегонів, друкування агітаційних плакатів тощо.

Позицію ЦВК підтримують і у Комітеті виборців України. «Наприклад, у чинному законі про вибори депутатів, де йдеться про форму бюлетеня, повинні бути зазначені рік народження, партійність, ім’я та по батькові кандидата. Тобто фактично за законом бюлетені повинні друкуватися без їхніх прізвищ», — зауважив голова КВУ Олександр Черненко.

Зміни також спрямовані на приведення закону про вибори у відповідність до рішень Конституційного Суду про заборону подвійного балотування та щодо закордонних виборців.

Крім того, законопроект передбачає низку положень стосовно правових наслідків одночасного балотування кандидатом у народні депутати у загальнодержавному багатомандатному та в одномандатному виборчих округах. Так, стаття 58, зокрема, передбачає: «у разі якщо особа, включена до виборчого списку партії за її письмовою заявою про згоду балотуватися кандидатом у депутати від цієї партії, одночасно висунута кандидатом у депутати в одному із одномандатних округів за її письмовою заявою про згоду балотування від партії або у порядку самовисування, Центральна виборча комісія приймає рішення про виключення її з виборчого списку, до якого вона включена, та про відмову в реєстрації або скасування реєстрації такої особи кандидатом у депутати у відповідному одномандатному окрузі».

За словами народного депутата, члена Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Юрія Ключковського («НУ—НС»), у принципі виборчий закон потребує поліпшення. Однак зареєстрований законопроект не відповідає на всі запитання, у тому числі й деякі принципові. Та й гарантії, що під час розгляду цього проекту не з’являться додаткові пропозиції або альтернативний документ, немає. «Я би цей законопроект не розглядав, а скоріше почав би шукати якісь політичні домовленості по дійсно реальних проблемах, в яких треба поставити крапку. Без цього вибори весь час будуть у підвішеному стані», — зауважив депутат у коментарі «Голосу України».

Та чи можливо знайти цей компроміс нині, коли через мовне питання ситуація в парламенті вже зайшла у глухий кут?

Що буде далі з цим законопроектом, за словами обранця, сказати важко. Звісно, якщо на те буде політична воля — документ ухвалять. «Але чи означатиме це перспективу, чи все ж таки злам і так достатньо делікатного компромісу, досягнутого восени минулого року?», — зауважив Ю. Ключковський. Які ж перестороги виникають у опозиціонерів щодо можливих змін? Найбільші проблеми дві: можливість скасування реєстрації кандидатів та норми, пов’язані з регулюванням доступу до результатів виборів. «Він і так достатньо обмежений, а може стати ще гірше. Тоді говорити про захист результатів волевиявлення не варто взагалі»,— переконаний «нунсівець».

Ще раніше депутат-комуніст Микола Кравченко висловлював занепокоєння щодо можливого перегляду терміну зберігання виборчої документації і кримінальної відповідальності за спробу її достроково знищити. «Термін зберігання документації і є тим вибухонебезпечним моментом, який їх (владну команду) сьогодні хвилює. Там взагалі є багато питань, які можуть вносити», — вважає парламентарій. Тому комуністи, за його словами, за зміни до закону про вибори не голосуватимуть. Не допустити коригування закону обіцяють й опозиціонери.

Та навіть якщо проект не буде ухвалений, ЦВК не варто побоюватися оскарження у суді її роз’яснень. Простір для цього, упевнений Ю. Ключковський, буде незалежно від того, чи ухвалять законопроект. «Наші суди відомі своєю об’єктивністю. Вони завжди вирішують спір на користь одного суб’єкта — нинішньої влади». Тому, вважає депутат, проблем не буде.