У Комітеті Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки відбулися слухання: «Додержання норм законодавства при забезпеченні споживачів природним газом. Причини незадовільного стану розрахунків за природний газ окремих споживачів».
За словами представника комітету Сергія Пашинського, нині відбувається колосальне зростання заборгованості теплокомуненерго. «Ми звернулися до відповідних відомств за детальною інформацією щодо заборгованості найбільших промислових споживачів, але її так і не отримали», — сказав він. Водночас депутат зауважив, що виникненню заборгованості сприяє й недосконалість чинного законодавства.
Крім того парламентарій повідомив, що ініційовані урядом зміни дозволяють газодобувним підприємствам брати видобутий ними газ на внутрішнє споживання. Приміром, за даними НАК «Нафтогаз», торік у ПАТ «Укрнафта» видобуток природного газу становив 2,148 млрд. куб. м, із них у першому та другому кварталах на потреби населення витрачено 329 млн. куб. м, а в третьому — жодного.
«Я вітаю бажання Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики, привести вітчизняне законодавство в якусь зрозумілу концепцію. Але ж, водночас, її перебивають незрозумілими ініціативами або депутатського корпусу, або уряду», — зазначив С. Пашинський.
Представник Міністерства енергетики та вугільної промисловості Михайло Кальченко розповів, що заборгованість за газ нині становить 22,6 млрд. грн., а борг за цей рік — уже майже сім млрд. грн. Основні боржники — підприємства теплоенергетики, населення та промислові споживачі.
«У структурі собівартості за газ за категоріями споживачів найбільший борг у теплоенергетичних підприємств. Основна причина — невідповідність тарифів», — зазначив він.
Нині, за словами урядовця, з метою забезпечення стабільного джерела та обсягів фінансування різниці в тарифах на теплову енергію для населення профільне міністерство розробило проект змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік» щодо погашення заборгованості різниці в тарифах. Згідно з документом реальним джерелом фінансування субвенцій з держбюджету для погашення заборгованості пропонується визначити надходження від розміщення облігацій внутрішньодержавної позики на суму шість мільярдів гривень. Після погодження зі всіма міністерствами зазначений законопроект направлять на розгляд до парламенту.
Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Михайло Волинець, член комітету Сергій Пашинський.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.