Органічному товаровиробництву необхідна підтримка держави. Такого спільного висновку дійшли учасники конкурсу студентських робіт з проблематики органічного землеробства, який уже вчетверте проводить благодійний фонд Леоніда Кучми.

 

На науковій конференції в Полтавській державній аграрній академії переможці та призери цього конкурсу з різних областей України захищали свої роботи та отримували заслужені відзнаки з рук самого засновника фонду — другого Президента України Леоніда Кучми. На конкурс подали 115 робіт, авторами яких стали 124 студенти. Висновки авторів — слушні і заслуговують на підтримку, зазначив Леонід Кучма. Найкращі доробки він пообіцяв передати до Кабінету Міністрів. А від імені фонду вручив премії авторам 13 найкращих робіт. П’ять із них належать студентам Полтавської аграрної академії. Уперше премії отримали і наукові керівники студентів-призерів.

Органічне товаровиробництво переживає нині не кращі часи. З одного боку — це пов’язано із занепадом тваринництва, а отже, й відсутністю самої органіки у таких обсягах, які дозволяли б покривати площі посіву. З другого — набагато простіше «закопати в землю» кількасот кілограмів хімії та гарантовано отримати високий врожай, а відтак, і прибутки. Однак і ековиробництво має перспективу. Адже європейські країни — це величезний ринок збуту екологічно чистої продукції. Тим паче, що й на Полтавщині добрий досвід у такій справі є. Так, у господарстві «Агроекологія», яке очолює Герой України Семен Антонець, уже давно повністю відмовилися від використання мінеральних добрив, використовують лише органічні.