«Читала, що барвник Е102 (тартразин) шкідливий. Чи так це?» — запитує наша читачка Ірина С. із Києва.
Офіційно в нас ніхто не забороняв використовувати цей барвник у харчовій промисловості. Щоправда, затверджений МОЗ список дозволених в Україні харчових добавок з 2007 року не переглядали... Тим часом в ЄС захисники прав споживачів домоглися того, щоб з 2010 року шість шкідливих харчових барвників було внесено до «чорного списку», в тому числі й тартразин. До них зарахували:
уже згаданий Е102 (жовтий тартразин);
Е104 (жовтий хіноліновий);
Е110 (сонячний захід жовтий);
Е122 (азорубін, кармуазин);
Е124 (понсо 4 Р);
Е129 (червоний чарівний).
На думку європейських лікарів, усі ці речовини небезпечні для дитячого організму, тому що призводять до підвищеної активності й зниження концентрації уваги. Що ж стосується тартразину, то, за деяким даними, він здатний також спричинити алергійні реакції й посилювати канцерогенний вплив інших харчових добавок.
В Європі на продукти із шістьма згаданими «ешками» зобов’язали наносити попереджувальний напис: «Барвник може спричинити негативний вплив на увагу та активність». В Україні таких оцінок не роблять. Але ж ці барвники в нас можна зустріти в тортах, тістечках, солодких газованих напоях, цукерках та інших солодощах, які так люблять діти.