Завтра Алушта відзначатиме подвійне свято: день міста й довгоочікуване, поки що неофіційне, відкриття реконструйованої набережної, знищеної лютневими штормом і негодою. А офіційне відкриття заплановано на 1 червня.
Про це «Голосу України» розповів міський голова Алушти Станіслав Колот (на знімку в центрі). І пообіцяв, що дуже скоро жителі й гості курорту зможуть насолодитися прогулянкою не тільки Центральною набережною, а й західною частиною узбережжя. Він також висловив упевненість у тому, що відновлена набережна стане одним з найпривабливіших місць автономії. «Я сподіваюся, що наступного року ми посядемо перше місце в номінації конкурсу «Кримська перлина» «Краща набережна Криму», — запевнив Станіслав Колот.
Нагадаємо, що Південний берег Криму цього року переніс два руйнівні шторми. Перший був наприкінці січня, другий завдав значної шкоди Ялті й Алушті буквально через тиждень, на початку лютого. Наслідком негоди стали обриви електромережі, зруйновані дорога й частина підпірної стіни уздовж пляжів. Також було пошкоджено каналізаційний колектор, лінії зв’язку. Найбільшої шкоди стихія наробила в Алушті — тут хвилі, вітер і опади зруйнували підпірні стіни міської набережної, утворилася яма в 30 метрів завдовжки й 9 — завширшки. Дісталося також каналізаційному колектору, пляжним накриттям і павільйонам.
Як розповіли в Алуштинській міськраді, реконструкція набережної відбувалася у два етапи. Перший фінансував головний інвестор — Олександр Лебедєв, власник багатьох алуштинських рекреаційних об’єктів. Російський спонсор виділив на ці роботи близько 12 мільйонів гривень. Частину витрат узяло на себе місто. Ще більше 40 мільйонів гривень надійшли з резервного фонду держбюджету України.
Довелося чимало сил витратити й на упорядкування розмитих штормом пляжів. Тільки в Алушті на них завезли близько 25 тисяч тонн щебеню, що допомогло істотно розширити прибережну територію. Але показати набережну у всій красі до початку літа навряд чи вдасться. Не виключено, що після закінчення сезону сюди знову повернуться робітники. Але влітку, запевняє міська влада, ніяких незручностей алуштинці й туристи не відчують — по набережній можна буде гуляти, як і раніше. До початку сезону тут навіть хочуть поставити нову сцену.
Разом із жителями першими оновленою набережною пройдуться гості з п’яти міст-побратимів Алушти зі США, Угорщини, Росії й Латвії. Як обіцяють чиновники, іноземних гостей Алушта зустріне гідно. Крім презентації нового обличчя міста, планується відкриття Алеї мистецтв, де розміщені скульптури з дерева, гіпсу, каменю, металу, серед яких символ Криму — грифон, лавочка «Золота пара» із двометровими рибками бажань і скульптура з дерева «Мати й дитина».
І це ще не все, що підготувала алуштинска влада до нового сезону. Через кілька днів планують відкрити парк «Крим у мініатюрі», де розмістять точні копії основних історико-архітектурних споруд Криму, і закінчити проект «Wі-Fі-набережна», щоб можна було безплатно підключатися до Інтернету на Центральній набережній. «Гуляючи по парку, відпочивальники одержать можливість ознайомитися з багатьма визначними пам’ятками півострова. А ті, хто вперше приїхав у Крим, прочитають коротку характеристику цих місць, почують розповідь екскурсовода й визначаться, куди рухатися далі», — зазначив керуючий справами виконкому Алуштинської міської ради Віктор Фрадкін.
Автономна Республіка Крим.