На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на брифінгу у Воронежі, підсумовуючи засідання Міжпарламентської комісії із співробітництва Верховної Ради України і Федеральних Зборів Російської Федерації. «Ми сьогодні реалізуємо нашу домовленість про необхідність відпрацювати у регіонах для того, аби побачити існуючі проблеми наочно, напрацювати відповідні рекомендації з урядом і парламентом та прийняти конкретні рішення», — сказав В. Литвин.
Він також зазначив, що «той рівень кооперації, який є сьогодні у сфері літакобудування, потребує підсилення, і є ряд проблем на законодавчому рівні та на рівні практичної діяльності».
Голова Верховної Ради висловив задоволення тим, що українська парламентсько-урядова делегація прилетіла до Воронежа Ан-148 — «літаком, який має майбутнє».
Водночас, відповідаючи на запитання журналістів щодо подальшого розвитку подій навколо мовного питання, Володимир Литвин наголосив, що Верховна Рада України стоїть перед необхідністю прийняття рішення щодо законопроекту про мови. Оскільки Регламент парламенту передбачає неможливість розгляду наступного питання, якщо не завершено розгляд попереднього.
«У нас Регламент — це закон, тому ми стоїмо перед необхідністю вийти на рішення. Яким воно буде — це, власне, воля парламенту, і я не допускаю намагань заставити любити чи не любити той проект закону, який обговорювався», — сказав В. Литвин, додавши при цьому, що «у нас — прекрасний закон 1989 року «Про мови в Українській СРСР», у якому чітко сказано про роль і місце російської мови — мови міжнаціонального спілкування».
Голова Верховної Ради України заявив, що в нашій країні немає проблеми з мовними питаннями. Він зазначив, що з появою «захисників» у мовній сфері з’явилися й певні надумані проблеми. «Двомовність в Україні складалась історично, не треба заважати людям спілкуватися тією мовою, яку вони отримали при народженні з молоком матері», — зазначив керівник парламенту.
В. Литвин зауважив, що, відвідуючи книжковий ринок «Петрівка», з власного досвіду знає і бачить, що російськомовні видання і друкована продукція становлять у нас 95% усього обсягу ринку.
Прес-служба Верховної Ради України.