Процес звільнення самозахватів (або «галявин протесту», як їх називають у Криму) — непростий, на нього підуть роки. За словами заступника голови Радміну Криму Георгія Псарьова, в 2010 — 2011 роках була проведена інвентаризація самозахватів. Їх нарахували 56 (на площі більш як 2 тис. га): найбільше — в Сімферополі та однойменному районі (відповідно 20 і 21), поблизу Судака і Ялти — 11.
«Наше завдання — узаконити самовільні ділянки, де це можливо, а в інших випадках ліквідувати самозахвати», — зазначив Георгій Псарьов. Для цього двічі на місяць проводять спільні засідання за участю представників «галявин протесту» та органів місцевого самоврядування.
Однак затверджений у 2011 році генплан Сімферополя передбачає багатоповерхову забудову в місцях розташування більшості «галявин протесту». «Значні проблеми виникають також з узаконенням ділянок, що раніше були виділені юридичним і фізичним особам. По них є рішення судів про звільнення, а тим часом там уже вибудувані житлові будинки», — уточнив віце-прем’єр. Комісія розглядає питання заміни цих земель і визнання прав власності на самозабудови.
Крим.