На жаль, інвалідам, особливо незрячим, дуже важко зорієнтуватися у містах, які зовсім не пристосовані, щоб людям з такими проблемами тут було затишно. Немає, скажімо, звукових світлофорів, не оголошують назви зупинок у громадському транспорті... Тому багато хто з незрячих не наважується залишати свої домівки.
Заповнити цю прогалину в житті людей з вадами зору та незрячих взявся рік тому Рівненський обласний центр зайнятості, спільно з Учбово-виробничим підприємством Українського товариства сліпих, організувавши оплачувані громадські роботи для обслуговування інвалідів з вадами зору. Таку ідею «підкинула» голова обласної організації Всеукраїнської профспілки працездатних інвалідів Тетяна Войтович.
— Якось на семінарі у Києві я почула, що у Харкові функціонує служба з надання допомоги людям з обмеженими фізичними можливостями. Виникла ідея створити щось подібне у Рівному. Я написала замітку в газету «Хто допоможе інвалідам?», а працівники центру зайнятості відгукнулися на неї. Так почалася наша співпраця. Той внесок, який вони зробили у це починання, — колосальний, він заслуговує похвали, — вважає Тетяна Федорівна.
Організувавши супровід людям із вадами зору, працівники центру зайнятості фактично дали їм можливість відвідувати лікарні, заклади соціальної сфери, робити покупки в магазинах тощо. Супровідника можуть отримати не лише інваліди, які мешкають у Рівному, а й ті, хто приїздить сюди у справах. Для цього варто лише зателефонувати до створеної диспетчерської служби і незрячому допоможуть дістатися до потрібного місця. — На послугу із супроводу збільшується попит: якщо торік її було надано 1,7 тисячі разів, то за чотири місяці нинішнього року — 1193, — розповідає заступник директора Рівненського обласного центру зайнятості Тетяна Новорок. — Тож її спробуємо організувати ще й у Дубно, Костополі, Сарнах, а у Рівному залучатимемо шостого працівника (досі їх було п’ять).
— Більше того, послугу розвиватимемо, — продовжує Тетяна Новорок. — Так, до розпорядження міського голови Рівного «Про організацію та проведення на території міста Рівне оплачуваних громадських робіт у 2012 році» 4 травня внесено зміни, якими передбачено нові види оплачуваних громадських робіт: «супровід дітей та молоді з особливими потребами», а також «проведення занять освітнього та реабілітаційного характеру для дітей та молоді з особливими потребами». А між Рівненським міським центром зайнятості та Громадською організацією «Спілка інвалідів з дитинства «Передзвін» укладено договір на проведення оплачуваних громадських робіт щодо супроводу та догляду дітей-інвалідів.
Рівне.