Минулої п’ятниці сесію Рівненської обласної ради пікетували працівники та пенсіонери ДП «Мирогощанський державний іподром», що у Дубенському районі. Уже не вперше селяни вдаються до подібних акцій, бо, кажуть, не хочуть втратити свої земельні і майнові паї, які заробляли роками.

Пенсіонерка Катерина Романюк (на знімку) із Мирогощі показує свої покручені від важкої праці пальці — 38 років вона пропрацювала дояркою.

— Я все своє життя чесно і тяжко працювала на фермі, не бачила, коли сонце сходить і заходить. Орден Трудової Слави заробила. Була депутатом районної ради. А тепер щоб мені не вділили пай — хіба це справедливо? — обурюється.

Олександр Іванов — теж серед пікетників. Пропрацював у господарстві трактористом близько двадцяти років. Залишив роботу, оскільки потрібно було доглядати за сином-інвалідом першої групи дитинства. Тут також працювала його мама, інтереси якої теж обстоює.

— Ми хочемо, щоб розпаювали наші землі, — каже він. — Адже в інших селах Дубенського району вони давно розпайовані, а ось із нашими — проблема. Ми бачимо, як сусіди отримують орендну плату за паї, а хто й, якщо має бажання і сили, то й сам обробляє землю. А чим ми гірші? Ми сьогодні приїхали у Рівне, розраховуючи на підтримку депутатів обласної ради у вирішенні цієї проблеми.

До розмови долучається і Василь Савчук (на знімку):

— У цьому господарстві я працював водієм і механіком 38 років. Заробив трохи більше 800 гривень пенсії. Тут працювала вся моя родина — кілька поколінь. Якби вирішити проблему з розпаюванням землі, то й мені вділили б шматок. Порахував, що на трьох членів сім’ї мали б шість гектарів. Частину могли б самі обробляти, частину здали б в оренду, тож якась підмога до пенсії була б.

— Та ще й душа болить за підприємство, якому віддано стільки років. Раніше воно працювало з прибутками. Хоча ми брали кредити, але їх повертали. Було чим посіяти, закультивувати землю... У нас в господарстві ніхто не починав роботу з дев’ятої, як це зазвичай на інших підприємствах, а з шостої ранку. Наш колишній керівник сам працював зранку і нас привчив до такого ритму. Та й нині традиції не міняються. Але хтось, зважаючи на наш опір пропонованій Мінагрополітики реорганізації, перекриває кисень: блокують рахунки, не дають кредитів... Одне слово, вставляють палки в колеса. Але ми все ще тримаємось на плаву. Ми не безпорадні — самі справимося з труднощами, аби лиш не заважали. І зараз, попри «блокаду», ми посіяли і досіюємо, бо незасіяна земля доходу не приносить, — резонно зауважує Василь Савчук.

...Загроза залишитись без нічого для селян з’явилась після розпорядження Кабміну № 2305-р від 1 грудня 2010 року, згідно із яким ДП «Мирогощанський державний іподром», яке має у своєму активі понад три тисячі гектарів родючих сільгоспугідь та понад дві тисячі голів ВРХ, приєднується до державного підприємства «Конярство України». Колектив обурився з такої реорганізації, бо побачив за цим документом «узаконене рейдерство» під прикриттям розвитку конярства. Адже досі ця галузь у Мирогощі не була основною — на сьогодні в господарстві є трохи більше 30 коней. Загалом, якщо вдатися до історії створення підприємства, то воно утворилося на основі колгоспів, що були на території Мирогощанської і Молодавської сільрад. Тобто ще в радянські часи відбулася реприватизація. Тож тепер селяни судяться, аби повернути свої земельні і майнові паї. А ще — звертаються в різні інстанції, сподіваючись, що їх влада почує і допоможе.

Сюди ж, у Рівне, попри те, що у цю пору на селі клопотів вистачає і на роботі, і на власних городах, селян привела байдужість посадовців з Мінагрополітики, які затіяли реорганізацію, а тепер навіть не реагують на колективні листи-звернення колективу й пенсіонерів (а ця проблема торкнулася більше тисячі людей. — Авт.). А якщо й реагують, то відбуваються відписками. Такої ж думки і керівники області — голова Рівненської ОДА Василь Берташ і голова Рівненської обласної ради Юрій Кічатий, які вийшли поспілкуватися з пікетниками і вважають, що вимоги селян справедливі.

— Ми, як і мирогощанські селяни, глибоко обурені відповіддю Мінагрополітики на Звернення Рівненської обласної ради від 30 березня цього року щодо врахування інтересів трудового колективу ДП «Мирогощанський державний іподром», — каже голова Рівненської обласної ради Юрій Кічатий (на знімку). — Її було підготовлено працівником міністерства, який очолив комісію з реорганізації згаданого підприємства шляхом перетворення його у філію ДП «Конярство України» без права юридичної особи. Таким чином Олександр Капустинський, обіймаючи посаду головного спеціаліста відділу приватизації державного майна й орендних відносин Департаменту економіки та управління державною власністю Мінагрополітики та одночасно будучи головою комісії з реорганізації ДП «Мирогощанський державний іподром», діяв всупереч приписам статті 12 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції», оскільки зобов’язаний був вжити всіх заходів щодо недопущення будь-якої можливості виникнення конфлікту інтересів. До того ж відповідь Мінагрополітики трудовому колективу, а також Рівненській обласній раді підписав працівник, який не мав на те відповідних повноважень.

Усе, про що сказав Юрій Кічатий, знайшло своє відображення у новому, повторному, Зверненні Рівненської обласної ради до Кабінету Міністрів України та Генерального прокурора України щодо ситуації, яка склалася навколо ДП «Мирогощанський державний іподром», яке було прийняте на сесії облради 25 травня.

Крім того, депутати просять Генеральну прокуратуру України дати правову оцінку діям посадових осіб Департаменту бухгалтерського обліку, державного майна та господарського забезпечення Мінагрополітики щодо розгляду рішення Рівненської обласної ради від 30.03.2012 №543 «Про звернення Рівненської обласної ради до Кабінету Міністрів України та Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо врахування інтересів трудового колективу ДП «Мирогощанський державний іподром». Депутати також звернулися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з проханням поінформувати обласну раду про розгляд скарги стосовно судового спору, що стосується інтересів трудового колективу ДП «Мирогощанський державний іподром».

Рівненська область.

Фото автора.