Поза сумнівом, нас очікує певне пожвавлення споживчого попиту, зумовлене проведенням європейського футбольного чемпіонату. Але воно не стане істотним подразником цінової динаміки. Швидше за все, ми матимемо дефляційний місяць, на що вказують серйозні економічні та політичні чинники.

Бензин середня вартість літра А-95 здешевіє на 10—15 копійок (тут і надалі — тільки про середні ціни), літр дизпального — на 8—10 копійок.

Червневе здешевлення стане логічним відлунням світових тенденцій на нафтовому ринку у квітні—травні. Світові ціни на нафту марки Brent не досягнуть рівня 105 доларів США за барель, що дало б підставу автоматично підняти акциз згідно з прийнятим у травні законом.

Борошнокілограм першого сорту здешевіє на 1—3 гривні.

Рекордні перехідні запаси зерна (17,1 млн. т на квітень) перенаситять ринок до кінця нинішнього маркетингового року, створять неабиякі інфраструктурні проблеми восени. Вже тепер стає очевидною нестача потужностей зі зберігання і переробки гіпотетично можливого цього року врожаю на рівні 50 млн. тонн зернових. Це спонукатиме сільгоспвиробників і торгівлю знижувати ціни.

Хліб подорожчає на 1—2 відсотки.

Хліб та хлібобулочні вироби (крім соціальних сортів) здебільшого подорожчають внаслідок зростання собівартості через підвищені заробітну платню і вартість електроенергії, торговельні надбавки.

Овочі та фрукти здешевіють на 5—10 відсотків.

Овочі і фрукти продовжать дешевіти, як це було в травні. Затяжне зниження цін на плодово-овочевий кошик зумовлене різким наступом тепла і сонця. Раннє літо зумовило дозрівання овочів у відкритому ґрунті, що притисло ціни парникової продукції, активізувало достроковий експорт ягід тощо.

М’ясо: кілограм свинини подорожчає на 5—8 гривень, яловичини — на 8—10, курятини — на 5—8 гривень.

За скорочення великої рогатої худоби, високої трудомісткості виробничих процесів і низької купівельної здатності споживачів очікувати на більш помірну динаміку цін наївно. За бажання виправити ситуацію у тваринництві уряду знадобиться для цього 2—5 років.

Молоко, молокопродукти залишаться у цінах травня.

Відновлений у травні, як ми і передбачали, експорт сирів у Російську Федерацію підсилить пропозицію молока на внутрішньому ринку. Але це не покращить якості продукту від приватних господарств і не підніме закупівельних цін, які залишаться на травневому рівні (1,90—2,70 грн. за л).

Цукор подорожчає на 1—2 відсотки.

Солодкий ринок відображає загальну цінову тенденцію на сільгосппродукти. Споживчі ціни в 6—7 гривень за кілограм у роздробі не влаштовують виробників, які втрачають рентабельність, але тішать господинь, які вже думають про заготівлю варення.

Олія літрова пляшка рафінованого продукту здешевіє на 1—3 гривні.

На ринку сформовані цілком достатні запаси олії, щоби підвищувати рентабельність виробників за рахунок обороту, а не змінюючи ціни.

Алкоголь: коньячні вироби подорожчають на 8—10 відсотків, горілчані — на 5—6 відсотків, сухі марочні вина — на 10—15, пиво — на 15—20 відсотків.

Результат зумовить попит, спричинений початком відпускного періоду і стрімким зростанням туристичного потоку на Євро-2012.

Ліки залишаться у цінах травня.

У структурі споживання фармакологічної продукції виразно переважатиме імпорт, але це навряд чи істотно вплине на обсяги продажів.

Житлово-комунальні послуги подорожчають на 3—5 відсотків.

Комунальні тарифи не встигають за зростанням собівартості послуг. Тому варто очікувати їх поміркованого подорожчання, яке не викличе протестних настроїв.

Транспортні послуги подорожчання на 15—20 відсотків.

Пасажиропотоки зростуть на всіх видах транспорту, але загальне подорожчання забезпечать залізничні та авіаперевезення між містами, які прийматимуть Євро-2012.

Туристичні послуги подорожчають на 25—30 відсотків.

Початок курортного сезону і фінальної частини європейського чемпіонату подарує туристам і відпочивальникам умови, наближені до комфортних, і ціни, наближені до ринкових.

Офіційний курс1,99 гривні за $.

Боргові урядові зобов’язання і відкладена інфляція дають змогу утримувати стабільність на валютному ринку за нинішніх обсягів золотовалютних резервів на найближчу перспективу.