На Центральному, Колгоспному та муніципальному ринках Кіровограда найбільше покупців сьогодні збирається біля яток із розсадою. Цей товар сезонний, відтак продавці за ціну не тримаються. Їхня поступливість часом просто вражає: тут тобі чоловік десяток, приміром, «волгоградських» помідорів продавав по 5 гривень, а за десять хвилин радо віддає 30 штук за 10, та ще п’ять з «худенькими» стеблами докидає «на похід»...
Порівняно з веселими городниками й садоводами, продавцями полуниць (25 гривень за кіло) і черешень (по 20) реалізатори м’яса — похмурі тролі. За тридцятиградусної спеки свинина і яловичина (60—70 гривень за кілограм вирізки), птиця (кури — по 50—60, гуси — по 80—120, качки — 90—100, індики — 100—200 гривень за штуку), кролі (в середньому 120 гривень за штуку) тощо вже обідньої пори на вигляд не кращі, ніж солонина, що її довгими місяцями возили в корабельних трюмах перед тим, як урізноманітнити «свіжим м’ясом» нехитру моряцьку вечерю. А морепродукти, до речі, завжди нарозхват. Лососеві черевця подешевшали до 35 гривень за кіло й збирають біля прилавків черги покупців. Гідно конкурують із ковбасними, даруйте, лососевими обрізками необрізані вомер, камбала, бички, кальмари... Рідні карасі й товстолобики, в більшості своїй ще живі, ладні померти від образи. Втім, і на них є свій покупець — патріот, готовий змиритися з тим, що впродовж останнього місяця річкова риба несуттєво, але подорожчала, адже наближається сезон заборони на вилов риби. Отже, карась коштує до 20 гривень за кіло, короп — до 25, сом — до 50. І тут намагається вислизнути з рук і прокусити дірку бодай у гаманцеві щука — 30—50. Невибагливим, як до умов існування, так і до собівартості, лишається один товстолобик — 10 гривень за кіло. А попереду всіх, хоч і незграбні та неповороткі за своєю природою, раки — 150 гривень!
У торговців «елітними» овочами та фруктами біля яток найбільше «свіжого повітря». Їхні болгарський перець, гранати, крупний кримський виноград (все по 50 гривень за кілограм) наразі попиту не мають. 
Суттєво подешевшали молочні продукти. Домашнє молоко продають по 4 гривні за літр, сир — по 20, бринзу — по 35, масло та вершки — по 40... Перейнялися співчуттям до споживача селянські кури, котрі почали нести яйця не по 12 гривень, як у квітні, а по 8, заспокоїли амбіції бджоли — мед нині не по 40 гривень за кілограм, як восени, а лише — по 20. 
І сміх і гріх: секрети вітчизняного ціноутворення.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.