Мінагропрод воліє підгребти під себе алкогольні кошти
 
З’ясовується, народ наш чаркується таки добряче! В Україні з нинішнього року діє півторавідсотковий збір з продажів усіх алкогольних виробів. Гроші, врешті-решт, беруться з кишень споживачів цієї продукції і осідають у спецфонді держбюджету. Так ось, торік, коли збір був ще одновідсотковим, до скарбниці було зібрано вісімсот мільйонів гривень. Неважко порахувати, що українці у 2011-му в цілому, якщо лічити й немовлят, «пропили» близько вісімдесяти мільярдів гривень.
Але нинішнього року до спецфонду збирають півтора відсотка. Тож, планується, туди надійде не менше мільярда. Про це повідомив у Криму на нараді в Національному інституті винограду і вина «Магарач» перший заступник міністра агропроду М. Безуглий. Розповів він і про користь цього збору, який, як стверджується, йде на розвиток садівництва, виноградарства та хмелярства.
— З одного боку, ми посадили майже 45 тисяч гектарів виноградників, з фонду витратили на посадки і догляд 1,6 мільярда гривень — це доволі чималі кошти. Сільгоспвиробникам відшкодовано за 12 років існування одновідсоткового збору майже 60 відсотків капіталовкладень», — розповів пан Безуглий.
Хто сперечається, для садівництва й виноградарства такий збір — справа корисна. Я також час від часу дозволяю собі пригубити доброго масандрівського вина, відкоркувати шампанське «Золота балка» чи ужгородський коньяк. Й не проти сплачувати у ціні напою додаткові півтора відсотка, якщо справді це допоможе розширити площі під садами та виноградниками. Але насторожує інше. Щось міністерство надто активно почало підгрібати всю галузь під себе. Не пізніше 5 червня Мінагропрод планує провести з’їзд, на якому збирається створити єдину громадську організацію, яка опікуватиметься проблемами виноробів.
Який «шкурний» інтерес має міністерство і особисто пан Безуглий, котрий стверджує, що під запропонованим монопольним ковпаком раптом усім буде добре — можна лише здогадуватись. Вірогідний подальший сценарій — єдина громадська організація, «своє» керівництво. А далі — за звичкою розподіляй і володарюй...
Дійсно, у нашій країні пивних, горілчаних, виноробських громадських організацій чимало. Тут ми недалеко пішли від європейського досвіду.
Приміром, у Франції їх налічується близько двохсот. Але тамтешнє міністерство не робить з цього жодної проблеми. Там допомагають їм розвиватися, розуміючи користь таких структур для галузі та демократичного суспільства. Більше того, до таких структур прислухаються.
Наші ж можновладці взялися об’єднувати необ’єднуване, не розуміючи, що у тих, хто робить коньяки, вино, у імпортерів цієї продукції — різні інтереси. 
Є «Укрсадвинпром», є асоціація «Виноградарі і винороби», є «Бюро винограду та вина», є «Укрвинпром». То й що в тому поганого?
Або таке питання: «Укрвинпром», який входить до Європейського комітету виробників вина, нині обстоює збереження географічних найменувань на етикетках української продукції. Таких як Мадейра, «Коньяк України», «Шампанське України». Від імені галузі підписано низку міжнародних домовленостей з цього приводу. Яким чином вони виконуватимуться?
Але Мінагропрод вперто гне свою лінію, збирає на з’їзд представників громадських організацій. Тобто намагається причесати під одну гребінку структури, котрі за законами розвитку демократії та громадянського суспільства самі покликані контролювати політику органів виконавчої влади.
Та кожен шляхетний споживач знає, що від змішування шампанського, коньяку та портвейну потім буває тільки недобре.