Учора у Воронежі (Російська Федерація) під головуванням Голови Верховної Ради України Володимира Литвина і Голови Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації Сергія Наришкіна відбулося Десяте засідання Міжпарламентської комісії із співробітництва між Верховною Радою України і Федеральними Зборами Російської Федерації.
У засіданні, як повідомляє прес-служба Верховної Ради України, взяли участь члени Комісії, представники урядів України і Росії, уряду Воронезької області і Воронезької обласної Думи, керівники структур оборонно-промислового комплексу та відповідальні співробітники органів державної влади двох країн, співробітники дипломатичних представництв.
Українська частина Комісії була представлена народними депутатами: В’ячеславом Богуслаєвим, Іриною Геращенко, Кирилом Куликовим, Олексієм Логвиненком, Володимиром Макеєнком, Володимиром Скубенком.
У роботі Комісії також взяли участь міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко, президент — генеральний директор ДП «Антонов» Дмитро Ківа, заступник генерального директора ДП «Антонов» Олег Богданов.
Співголови Комісії і члени делегацій ознайомилися з роботою ЗАТ «Воронезьке авіабудівне об’єднання», зокрема, оглянули новий літак Ан-148, побували у цеху складання літаків Іл-96 та Ан-148.
Під час засідання сторони обмінялися думками щодо шляхів сприяння російсько-українським інтеграційним проектам у високотехнологічних і наукоємних галузях, зокрема, літакобудуванні та космічній галузі. Йдеться про забезпечення необхідної законодавчої підтримки реалізації україно-російської співпраці у галузі авіа-, вертоліто- і двигунобудування.
Виступаючи із заключним словом, В. Литвин наголосив на необхідності перейти до практичної роботи, «провести інвентаризацію, чітко сформулювати завдання і пропозиції щодо їх вирішення на рівні парламентів, урядів і господарюючих суб’єктів».
За словами керівника українського парламенту, наші країни мають «працювати і знайти для цього добру волю». «Ми або спільно виграємо, або разом програємо», — сказав він. До того ж В. Литвин зазначив, що Україна і Росія «переросли нинішній рівень кооперації», і тому потрібні нові, інноваційні підходи, аби отримати позитивний кумулятивний результат.
«Переконаний, що нинішнє засідання дозволить вийти на практичні рішення, у тому числі, щодо вдосконалення відповідного законодавства», — підсумував він.
Учасники засідання підтримали пропозицію Голови Верховної Ради України про проведення наступного засідання Комісії у вересні ц. р. у Дніпропетровську.
Цього ж дня Голова Верховної Ради України Володимир Литвин і Голова Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації Сергій Наришкін відвідали Місцеву національно-культурну автономію українців у Воронежі.
За словами В. Литвина, «це скріпляє не менше, ніж дипломатичні канали». Він висловив вдячність ініціаторам і подвижникам, які підтримують реалізацію національних потреб українців, які мешкають у Воронежі.
Українська сторона висловила готовність передати школі необхідні навчальні програми для вивчення української мови, культури, історії.