«Прикордонники — це не лише надійний щит і безпека кордонів держави, а й її імідж. Тому бути прикордонником — це висока честь і водночас велика відповідальність». На цьому наголосив Президент України Віктор Янукович під час відвідин прикордонного містечка ДПСУ у Бортничах під Києвом. Учора з нагоди свого професійного свята «зелені кашкети» продемонстрували главі держави нову техніку. І запевнили: вони готові забезпечити комфортну зустріч гостям і учасникам Євро-2012.
Зокрема, Президентові показали автоматизовані робочі місця, які встановлять в авіаційних пунктах пропуску.
— Основна новація, яку ми запроваджуємо для пришвидшення проходження прикордонних формальностей і яка діятиме і після закінчення Єврочемпіонату, — це система попередньої передачі інформації, — розповів перший заступник Голови ДПСУ генерал-полковник Павло Шишолін. — Усі авіакомпанії, які працюють на теренах України, зобов’язані передавати нам інформацію про пасажирів, які перебувають на борту літака. Ці дані надходитимуть до координаційному центру в Борисполі. Здійснюватиметься перевірка громадян за всіма нашими базами даних і потім інформація тиражуватиметься на всі приймаючі аеропорти — у Львів, Донецьк, Харків, а також аеропорт «Київ».
Після такої попередньої перевірки безпосереднє спілкування громадянина з інспектором прикордонної служби відбере не більше кількох секунд. Тим часом у автомобільних пунктах пропуску буде застосовано принцип однієї зупинки — на україно-польському кордоні вантажі та документи перевірятимуть лише раз, на боці РП.
«Ви маєте підвищити безпеку державного кордону», — наголосив глава держави і нагадав, що саме на охоронців державних рубежів покладено відповідальність за боротьбу з наркотрафіком і незаконною міграцією. Водночас для законослухняних громадян кордон «має залишатися прозорим, а його перетин — зручним і комфортним», — додав Віктор Янукович.
Містечко у Бортничах, де розташувався мобільний прикордонний загін та підрозділ забепечення Держприкордонслужби, нещодавно реконструювали. Президенту показали новий критий навчально-тренувальний комплекс, два тири, а також гуртожиток для військовослужбовців.
«Я зроблю все, що від мене залежить, для підвищення соціальних стандартів людей у погонах», — пообіцяв глава держави. Він побажав «зеленим кашкетам» успіхів і вручив їм державні нагороди. Зокрема, орден Богдана Хмельницького 1 ступеня отримав Голова ДПСУ, генерал армії Микола Литвин (на знімку ліворуч).
Фото Володимира ТАРАСОВА (Укрінформ).