На Волині 26—27 липня з робочою поїздкою перебував Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк.

У Луцьку мало хто знає, що в 1940 році щойно створений учительський інститут був розташований по вулиці Дубнівській. Сьогодні це один із корпусів навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа-інтернат — правничий ліцей з посиленою фізичною підготовкою». До речі, свого часу Адам Мартинюк закінчив Луцький педагогічний інститут, попередником якого був учительський. Тож символічно, що, прибувши на Волинь, Перший заступник Голови Верховної Ради насамперед відвідав саме цей навчальний заклад і подарував йому комп’ютерний клас. Адам Мартинюк зазначив: «На жаль, держава ще залишається в боргу перед вчителями. Ваша зарплата сьогодні значно менша, як у середньому по промисловості. Тому одним із своїх завдань вбачаю, щоб у найближчі роки ліквідувати цю несправедливість, підняти престиж праці вчителя загальноосвітнього закладу».

Перебуваючи в Маневицькому районі, він відвідав школу в селі Кукли. У цьому ж селі Адам Мартинюк виконав ще одну приємну місію: вручив 103-м жінкам посвідчення про присвоєння їм високого звання «Мати-героїня». На жаль, одна з них — Катерина Шевчук — не дочекалася заслуженої відзнаки. Тож її нагороду отримала дочка Наталія Паливовода з села Гута-Лісівська, теж мати-героїня.

Під час поїздки Маневицьким районом було й кілька зворушливих моментів. Дізнавшись, що через село проїжджатиме Перший заступник Голови Верховної Ради, у Прилісному весільна процесія майже годину чекала, аби побачити цю шановану в краї людину. Тож Адам Іванович із задоволенням привітав молодят і вручив їм подарунок. У селі Боровичі він передав матері п’яти дітей гроші на придбання сільської хати, бо сімейні обставини склалися так, що Олена Воробей залишилася без даху на головою. Подарунок дуже доречний, адже незабаром Олені лелека принесе ще й шосту дитину.

Волинська область.

У мешканців Грузятина нагромадилося багато запитань до Адама Мартинюка.

Фото автора.